WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De dwergpapegaai

De familie van de papegaaien bevat meer dan 240 soorten. Orde : Psittaciformes - familie : Psittacidae - geslacht : Agapornis - soort : Verscheidene.
Dwergpapegaaien worden ook wel lovebirds genoemd en die naam past goed bij ze. Een paartje toont vaak genegenheid : ze kruipen dicht tegen elkaar aan en krabbelen elkaar op de kop. Deze extraverte kleine vogels hebben een sterke band met hun partner, die een leven lang standhoudt. Afhankelijk van de soort worden deze acrobatische papegaaitjes dertien tot zeventien cm groot. De kleinste komt uit Madagaskar. Alle negen soorten dwergpapegaaien komen oorspronkelijk uit Afrika. Ze zijn meestal groen, met een felgekleurde tekening. De randen van de ogen zijn, afhankelijk van de soort, gevederd of kaal. Deze vogels zijn briljante na-apers.
Dwergpapegaaien zijn echte kletskousen. Per soort verschilt het geluid dat ze maken : schril en metaalachtig, schel en hoog, of tsjilpend. Deze sociale dieren leven in kolonies van ongeveer twintig vogels, hoewel een groep van zwartkaakpapegaaien uit wel honderd vogels kan bestaan. Ze werken allemaal samen bij het zoeken naar voedsel en het zorgen voor de jongen. Als de kolonie te groot wordt, zal een aantal vogels, onder leiding van een mannetje, weggaan om een nieuwe kolonie te stichten. De verschillende soorten vertonen verschillend gedrag : de grijskop bijvoorbeeld maakt zijn veren schoon door tijdens een stortbui ondersteboven aan een tak te gaan hangen.
Dwergpapegaaien trekken niet en moeten dus het hele jaar genoeg voedsel in hun leefgebied kunnen vinden. Het zijn in principe herbivoren of planteneters. Ze eten voornamelijk gras, bessen, fruit, zaden en granen, maar zijn niet vies van tussendoortjes zoals spinnen of termieten. Sommige soorten zijn erg kieskeurig. De zwartgekraagde dwergpapegaai eet bijna niets anders dan wilde vijgen die aan de boomtoppen groeien, terwijl de roodsnuit en de grijskop liever graszaad van de grond pikken.
Dwergpapegaaien zijn nu, honderd jaar na hun introductie in Europa, populaire huisdieren. Het vangen van de vogels voor de handel heeft geleid tot ernstige afname van alle soorten. Ze zijn nu wettelijk beschermd, maar de groei van de populaties vordert niet echt. Ze worden ook op andere manieren bedreigd : hun leefomgeving wordt veranderd in landbouwgrond en ze worden neergeschoten, gevangen of vergiftigd om te voorkomen dat ze graan gaan roven.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer