Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Echte karwij
Of
wilde komijn, geitevoet, wedzaad, k�mmel.
Carum carvi.
Echte karwij behoort tot het geslacht van de schermbloemigen en
komt in ruim 25 soorten voor. Het bekendst is de echte karwij,
ook wel de wilde karwij genoemd. De echte karwij is een
tweejarige plant die in Europa en in delen van Azi� groeit. Door
de grote vraag wordt zij tegenwoordig op grote schaal verbouwd.
De uitzaai vindt in het voorjaar plaats, op twee cm diepte in
rijen van veertig cm afstand van elkaar. In het volgende
voorjaar kan men ze dan in bloei zien staan. Het rijpen verloopt
geleidelijk, meestal aan het begin van de zomer. De stengels
worden afgesneden en tot kleine bundels gebonden. Ze worden
vervolgens op een schone, droge, warme en luchtige plaats
opgehangen, boven met papier bedekte bladen waarop de zaadjes
kunnen vallen. Tegenwoordig wordt echte karwij voor brood,
broodjes en hartig gebak gebruikt. Bovendien dient het om
gekookte aardappelen, wittekool, zuurkool, gebraden
varkensvlees, gans en eend te kruiden. Bij enkele visgerechten
en ook in koolsalades smaakt karwij erg goed. De karwijplant kan
slechts tegen een koude en natte groeiplaats. Echte karwij kan
eveneens in poedervorm worden gebruikt, maar moet dan wel vlak
voor gebruik worden gemalen zodat de etherische olie niet
vervluchtigt. Ook bij de vervaardiging van likeuren speelt
karwijolie een grote rol.