W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Echte karwij

Of wilde komijn, geitevoet, wedzaad, k�mmel.
Carum carvi.

Echte karwij behoort tot het geslacht van de schermbloemigen en komt in ruim 25 soorten voor. Het bekendst is de echte karwij, ook wel de wilde karwij genoemd. De echte karwij is een tweejarige plant die in Europa en in delen van Azi� groeit. Door de grote vraag wordt zij tegenwoordig op grote schaal verbouwd. De uitzaai vindt in het voorjaar plaats, op twee cm diepte in rijen van veertig cm afstand van elkaar. In het volgende voorjaar kan men ze dan in bloei zien staan. Het rijpen verloopt geleidelijk, meestal aan het begin van de zomer. De stengels worden afgesneden en tot kleine bundels gebonden. Ze worden vervolgens op een schone, droge, warme en luchtige plaats opgehangen, boven met papier bedekte bladen waarop de zaadjes kunnen vallen. Tegenwoordig wordt echte karwij voor brood, broodjes en hartig gebak gebruikt. Bovendien dient het om gekookte aardappelen, wittekool, zuurkool, gebraden varkensvlees, gans en eend te kruiden. Bij enkele visgerechten en ook in koolsalades smaakt karwij erg goed. De karwijplant kan slechts tegen een koude en natte groeiplaats. Echte karwij kan eveneens in poedervorm worden gebruikt, maar moet dan wel vlak voor gebruik worden gemalen zodat de etherische olie niet vervluchtigt. Ook bij de vervaardiging van likeuren speelt karwijolie een grote rol.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google