W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Echte vampier
Groep : op het land levende zoogdieren

De echte vampier staat bekend als bloedzuiger, maar drinkt eerder van vee dan van mensen. De reputatie van deze acrobaat uit Midden- en Zuid-Amerika als afschrikwekkend schepsel van de nacht, is een beetje onverdiend. Tijdens het rusten onderhouden de vrouwtjes een sterke sociale band, waarbij ze elkaar verzorgen en voeden.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, drinken echte vampieren maar zelden menselijk bloed. Ze hebben een voorkeur voor dat van dieren. Een traditionele prooi is de tapir (verwant aan de neushoorns), maar na de introductie door mensen van runderen, varkens en paarden, staan deze dieren bovenaan het menu. Echte vampieren gaan in het donker op zoek naar slapende slachtoffers. Ze kunnen uitstekend zien, ruiken en horen. Onzichtbaarheid is een belangrijke vereiste voor het bemachtigen van een maaltijd. Vampieren landen vaak in de buurt van het slachtoffer op de grond en kruipen dan met hun krachtige achterpoten dichterbij. Ze bijten met hun tanden elk haartje of veertje af en brengen dan een snelle beet toe, waar hun prooi zelden iets van merkt. Ze hoeven het bloed niet op te zuigen, het vampierspeeksel bevat chemicali�n die stollen van het bloed tegengaan, dus de vleermuis likt het gewoon op. Een vampier heeft dertig minuten nodig om zich vol te drinken. Hij kan bijna zijn eigen gewicht aan bloed consumeren, en heeft daarna al zijn kracht nodig om weer naar zijn hol te vliegen.
Voor boeren in Zuid-Amerika zijn vampieren een echt probleem. De dieren kunnen ziekten als hondsdolheid onder het vee verspreiden. Maar de mens heeft de vampierenexplosie zelf veroorzaakt. Voor de introductie van koeien en varkens, ideale leveranciers van bloed, werden de bossen waar de vleermuis leefde, gekapt.
De vrouwtjes zijn zeer verzorgend ingesteld. Ze leven in groepen vrouwtjes van twintig tot honderd exemplaren, en de mannetjes proberen hen te verleiden. Vrouwtjes paren slechts ��nmaal per jaar en brengen meestal ��n jong ter wereld. Een zeven maanden durende draagtijd zorgt voor een behoorlijk ontwikkeld nageslacht. Door de voedzame moedermelk verdubbelen de jongen vleermuizen hun eerste maand in gewicht. In de tweede maand krijgen de kleintjes voor het eerst bloed, wanneer de moeder een maaltje meebrengt. Echte vampieren zijn na vijf maanden volgroeid, maar worden tweemaal zo lang gezoogd.
Hoewel in Zuid- en Midden-Amerika veel inheemse zoogdieren zijn, zijn slechts enkele een potenti�le leverancier van bloed. Dieren die 's nachts slapen zijn de gemakkelijkste slachtoffers. Vampieren hebben een goed geheugen en volgen een geschikte kudde met een netwerk van rustplaatsen. Toch vindt ��nderde van de vleermuizen geen bloed tijdens de jacht. Een hongerige vleermuis kan echter bij een verzadigde vampier om bloed bedelen. Die braakt dan het laatste bloed op, om te delen. Dergelijk gedrag is zeldzaam bij dieren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer