W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De eendenmossel

Orde : Thoracica - familie : Verschillende - geslacht : Verschillende en soort : Verschillende. De negenhonderd soorten eendenmossels behoren tot de cirripedia, de orde van de kreeftachtigen. Daartoe behoren ook de eetbare krab en de watervlo.
Beschermd door een stevig harnas, doorlopen deze zeedieren een levenscyclus die pas halverwege de negentiende eeuw echt werd begrepen. Jonge eendenmossels zwemmen rond als garnaaltjes, maar grijpen zich als ze volwassen worden vast aan rotsen en blijven vastgeklonken op ��n plek. Met hun veerachtige ledematen verzamelen ze hun voedsel.
Volwassen eendenmossels kunnen zich niet voortbewegen en hebben daarom aangepaste voortplantingsorganen. Daarmee kan een mannetje in de schelp van een vrouwtje reiken om haar eitjes te bevruchten. Deze groeien in de schelp tot ze als minutieuze larven worden losgelaten. Elke larve wordt een nauplius genoemd en lijkt helemaal niet op zijn ouders, omdat hij in het water drijft als een minigarnaal. Hij voedt zich met microscopisch kleine plantjes en diertjes, waarna hij zich ontwikkelt tot een zogenoemd cypripedium. Hij leeft dan nog een maand op opgeslagen voedsel, en ontwikkelt zich dan tot een volwassene. Hij kruipt rond tot hij een goed plekje vindt, waarna hij zichzelf vastzet met een soort cement.
Een eendenmossel lijkt op een weekdier met een dikke schelp, maar behoort tot de schaaldieren. Hij is verwant aan krabben, garnalen en pissebedden. De meeste schaaldieren leven in het water waar ze rondzwemmen of kruipen, op zoek naar voedsel. Eendenmossels blijven echter hun hele leven op dezelfde plek, vastgegroeid aan rotsen, pieren, schepen en soms zelfs walvissen. Een zwanenmossel heeft een stugge maar flexibele steel. Zeepokken worden beschermd door een schaal van platen die aan rotsen zijn vastgegroeid. Deze beschermt hen tegen beukende golven en voorkomt dat ze bij eb uitdrogen. Met de schaal als bescherming, kunnen ze op kuststroken leven, waar andere soorten niet kunnen overleven.
Hoewel andere schaaldieren hun poten gebruiken om te lopen, gebruikt de eendenmossel ze om mee te eten. Hij heeft zes paar poten die gevormd zijn tot een soort harige visnetten. Om voedsel te vangen steekt hij ze door een gat in de bovenkant van zijn schelp om een vangnet te vormen om kleine diertjes die langsdrijven mee te kunnen onderscheppen. De meeste eendenmossels leven in ondiepe kustwateren. Bij eb kunnen ze geen voedsel vinden. Ze trekken dan hun poten in de schaal, die ze vervolgens hermetisch sluiten. Als het vloed wordt, openen ze hun schelp weer.
De meeste eendenmossels groeien vast aan rotsen, maar een schip vormt natuurlijk een perfecte mobiele verblijfplaats. Vroeger waren de langzaam varende zeilschepen vaak bedekt met enorme klusters zwanenmossels, maar ook moderne schepen kunnen helemaal bedekt zijn met eendenmossels.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer