W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     


Rubriek : Archeologie

Eerste dieren op het land ademden door hun oren

De gehoororganen hebben zich ontwikkeld uit ademhalingsorganen. Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek van een 370 miljoen jaar oud fossiel van een vis, zo meldden de onderzoekers vrijdag.

Ademhaling
De fossielen "tonen hoe een oor zich volgens een complex proces ontwikkelde (...) en hoe er in het begin van dat proces sprake was van ademhalingsfunctie", zei Per Ahlberg van de Universiteit van Uppsala. De studie werd eerder deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Nature.

Ahlberg en zijn collega Martin Brazeau bestudeerden de gehoororganen in fossielen van prehistorische vissen die Panderichthys worden genoemd. "De kieuwen van de Panderichthys lijken meer op de oren van de eerste dieren op het land dan op die van fossielen van andere vissen".

Benige structuur
De wetenschappers ontdekten een benige structuur in het fossiel, die lijkt op een holte in een gehoororgaan, maar volgens hen een andere functie had. "Het is duidelijk dat het niet om een gehoorholte gaat want er is geen verbinding met het binnenoor. Een natuurlijke verklaring zou zijn dat het iets te maken heeft met de reukzin", aldus Ahlberg.

"Als je kijkt naar de eerste kruipende dieren lijkt hun oor op de kieuwen van de Panderichthys en gezien ze geen trommelvliezen lijken te hebben, is het waarschijnlijk dat ze via hun oren ademden", besluit de wetenschapper.
 

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google