W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Egel
Groep : op het land levende zoogdieren

De van top tot teen met stekels bedekte, bedrijvige egel neemt snel zijn verdedigingshouding aan als er gevaar dreigt : hij drukt zijn ongestekelde kop en poten tegen zijn zachte buik en rolt zich op tot een ondoordringbare, stekelige bal. Dit schuwe, solitair levende nachtdier komt in het schemerdonker tevoorschijn om voedsel te zoeken. Overdag verschuilt de egel zich in een nest van gras en bladeren in tuinen, parken, bossen en hagen.
Elk jaar worden er duizenden egels op wegen doodgereden. Auto's vormen hun grootste bedreiging, maar ook in tuinen gebeuren er ongelukken. Grasmaaimachines verwonden vaak slapende egels. Bestrijdingsmiddelen doden egels direct of vernietigen hun voedselvoorraad. Soms houden de dieren hun winterslaap onder houtstapels die worden aangestoken, waardoor egels verbranden. Ook verlies van leefgebied vormt een bedreiging. Ze zijn in de meeste delen van Europa beschermd. Daar is het verboden om egels te vangen, te doden of thuis te houden.
De hofmakerij van mannetjes lijkt wel een gevecht : snuivend, hijgend en sissend draaien ze om de vrouwtjes heen. Vroeg in de zomer worden vier tot vijf jongen geboren, gevolgd door een tweede nest aan het einde van de zomer. De stekels van ongeboren egels zijn verstopt onder een laagje dat de moeder beschermt tijdens de bevalling. De jongen worden vijf tot zes weken gezoogd en verlaten dan het nest. Mannetjes helpen niet bij het grootbrengen van de jongen. Laatgeboren egels gaan vaak dood omdat ze te klein zijn om de winterslaap te overleven.
Egels leggen elke nacht zo'n ��n tot twee kilometer af op zoek naar voedsel. Ze vertrouwen daarbij sterk op hun goed ontwikkeld gehoor en reukvermogen en gebruiken hun constant trillende neus om prooien op te sporen. Egels worden vaak tuinmansvrienden genoemd, omdat ze dieren als slakken en rupsen opeten. Ze eten ook wormen, muizen, kikkers en hagedissen. Af en toe eten ze eieren en jonge vogels, net als bessen, eikels en paddestoelen. Veel egels eten ook het lekkers dat goedbedoelende mensen in hun tuin voor hen neerzetten. Het is niet verstandig om brood en melk te geven, want daarvan krijgen ze diarree. Voedsel voor huisdieren, melkvervangende producten en babyvoeding zijn geschikter om egels bij te voeren.
Egels beschermen zich met hun stekels. Door zich op te rollen beschermen ze hun kwetsbaarste deel, de buik, tegen roofdieren als vossen en dassen. Egels proppen zich tijdens de zomer vol met voedsel om vetreserves op te bouwen voor hun winterslaap. Die duurt in Europa meestal van de herfst tot de lente. Vaak worden ze tussendoor een paar keer wakker en soms bouwen ze zelfs een nieuw nest. Egels verspreiden schuimend speeksel op hun stekels, mogelijk om elkaar via de geur te kunnen herkennen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer