W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Europese haas
Groep : op het land levende zoogdieren

De Europese haas is ��n van de 29 soorten hazen in het geslacht Lepus. Als ��n van de snelste kleine dieren ter wereld kan de Europese haas wel 72 km per uur halen. In het paarseizoen zitten mannetjes vaak rechtop op hun lange sterke achterpoten, om met hun voorpoten een agressieve rivaal te bewerken. Omdat hij geen hol heeft om zich in te verstoppen, vertrouwt hij op zijn snelheid en een effici�nt waarschuwingssysteem om te ontsnappen aan roofdieren.
Dit schuwe, solitaire dier is veel groter dan het nauw verwante konijn. De Europese haas zoekt voedsel bij het vallen van de avond en keert rond zonsopgang weer terug. Zijn hol is een bestaand gat in de grond of een kuiltje in het gras als leger om overdag te rusten. In de zomer ligt hij de hele dag languit, vertrouwend op zijn camouflage en zich doodstil houdend om roofdieren te misleiden. Een leger kan tijdelijk zijn, maar ook generaties lang gebruikt worden. Deze haas kan bochten maken van zo'n 45 graden of met een grote sprong boven op een verhoging springen.
Mannetjeshazen of rammelaars verzamelen zich in de lente in groepen. Ze trappen met hun achterpoten en boksen met elkaar om uit te maken wie met het moertje (vrouwtje) mag paren, gedurende de paar uur dat ze bronstig is. Het moertje vecht echter van zich af en kan een al te gretige rammelaar lelijk verwonden. Vervolgens gaat ze er zo snel vandoor dat alleen het fitste mannetje haar bij kan houden in haar leger. De jongen zijn volledig behaard en kunnen meteen zien. Ze zoeken al snel een eigen leger in dichte begroeiing vlakbij. Het moertje bezoekt ze een keer per dag om ze te zogen met haar voedzame melk.
Camouflage en snelheid zijn de belangrijkste middelen waarover de haas beschikt om aan roofdieren te ontkomen. Om gevaar snel te onderkennen zitten zijn ogen aan de zijkant van zijn kop, want een ruim blikveld is belangrijker dan een scherpe blik. Hij kan zo in ��n oogopslag vrijwel de gehele omgeving overzien. Daarnaast beschikt hij over een buitengewoon gevoelige neus en versterken zijn lange oren ieder geluid, waardoor hem niets ontgaat. Europese hazen waarschuwen elkaar door op hun tanden te knarsen of met hun voeten op de grond te stampen. De meeste hazen vallen ten prooi aan roofdieren zoals vossen, haviken, uilen en andere roofvogels. Ook wordt er in grote delen van zijn verspreidingsgebied op hazen gejaagd om hun vlees.
Hazen eten een grote verscheidenheid aan planten, waardoor ze in veel leefgebieden kunnen aarden. Tijdens de winter leven ze van de kiemen en schors van jonge bomen. De Europese haas heeft trouwens een speciaal spijsverteringssysteem om maximaal voedingsstoffen uit grassen en andere planten te halen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer