WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Indeling zoogdieren
 

Orde van de evenhoevigen

De evenhoevigen zijn hoefgangers met een even aantal tenen aan elke poot, waaraan de eerste teen altijd ontbreekt. Het zijn allemaal graseters, behalve de varkensachtigen van deze orde, die alleseters zijn. Sommige evenhoevigen herkauwen hun voedsel. Ze hebben dan een maag die uit vier of uit drie delen bestaat. Andere evenhoevigen, zoals de varkensachtigen, herkauwen hun voedsel niet. Ook de pecari-achtigen van deze orde zijn geen herkauwer's, hoewel hun maag toch uit verschillende delen bestaat.
Evenhoevigen kunnen een volledig gebit hebben, zoals de varkens en de eeltpotigen, zij het met een afwijkende gebitsformule. Voor de varkens is deze 3143/3143, voor de pecari's 2133/2133, voor de nijlpaarden 2116/2116, voor de kamelen 1133/1133 en voor de lama's 1123/1123.
De gebitsformule voor de kantjils en de herten is 0133/3133 en voor de holhoornigen en de giraffen 0033/3133. De varkensachtigen hebben hoektanden, die voortdurend doorgroeien, net als de nijlpaarden. Bij de herkauwers heeft het vrouwtje n of twee paar tepels in de liesstreek. Ze baart n jong en heel zelden twee jongen per keer. De varkensachtigen hebben tepels op het onderlijf. Het vrouwtje van bijvoorbeeld het wilde zwijn kan vijftien jongen per worp baren. Vaak heeft zowel het mannetje als het vrouwtje holle horens (holhoornigen). Soms heeft alleen het mannetje, zoals bij de herten, geweistangen die gewisseld worden. De ledematen kunnen licht en slank zijn zoals bij de antilopen, gazellen en gemzen of zwaar en lomp, zoals bij de bizons.
Er zijn evenhoevigen met slechts een klein overblijfsel van een staart (pecari's), andere met een korte staart (reen) en weer andere met een betrekkelijk lange staart (giraffen en antilopen). De evenhoevigen komen voor in vele vormen en afmetingen. Van de herkauwers kan de giraffe wel vijf meter hoog worden en de kantjil ongeveer twintig cm. De pecari's worden nooit langer dan 95 cm.
Hun leefgebied van de evenhoevigen is zeer groot. Ze leven in woestijnen, bossen, bergen en vlakten. Enkele families van de evenhoevigen komen overal voor. Andere leven in een min of meer beperkt gebied. Giraffen komen alleen in Afrika voor, pecari's en giraffe-antilopen alleen in Amerika en dwergherten of kantjils in Azi en Afrika.
De evenhoevigen zijn onderverdeeld in ongeveer tachtig families en die weer in zo'n vierhonderd geslachten, waarvan de meeste herkauwers zijn.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer