WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

Externe parasieten en schimmels

Er bestaan talrijke verschillende parasieten of schimmels die verantwoordelijk zijn voor huidziekten bij de kat. Mijten zijn microscopisch kleine dieren die verantwoordelijke zijn voor schurft of pseudeo-schurft. Insecten zoals vlooien of luizen kunnen in de kattenvacht worden aangetroffen. Zij zijn de oorzaak van ziekten als de zogenaamde pulicosis en pediculose. De dermatofyten zijn microscopisch kleine filamenteuze of draadvormige schimmels die zich voeden met de keratine die in de haren of op het oppervlak van de huid aanwezig is.
De dermatofyten zijn de agentia die verantwoordelijk zijn voor de ringworm. Sommige van de eerder genoemde ziekteverwekkers kunnen worden overgebracht op de mens. De Cheyletiella-mijten kunnen bij de mens kleine blaartjes op het hele lichaam veroorzaken (men spreekt over prurigo door schurft). De jeuk is zo erg dat deze vaak motiveert tot een bezoek aan de huidarts. Deze arts die de laesies in aanmerking neemt, raadt de eigenaar aan zich tot een dierenarts te wenden om de parasieten bij de kat te elimineren. Vlooien van de kat en de hond halen hun bloedmaaltje zo nu en dan bij de mens. Tenslotte worden de dermatofyten, in het bijzonder de soort die men bij de kat aantreft, gemakkelijk overgebracht op de eigenaar. Hierdoor kunnen er cirkelvormige letsels ontstaan, meestal op de onderarm, het gezicht of de hals. In tegenstelling tot wat men bij het dier observeert, zijn de ontsteking en de jeuk duidelijk gemarkeerd.
Van alle huidaandoeningen van de kat verdienen de besmetting met vlooien (pulicosis) en de ringworm bijzondere aandacht. Deze aandoeningen komen heel vaak voor en de preventie ervan is vaak moeilijk, soms zelfs onmogelijk, als men niet aan een enkel dier, maar aan alle katten samen denkt.De vlo


Uiterlijk van kattenhaar dat geparasiteerd is door een dermatofyte schimmel, de verwekker van ringworm


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer