WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Historische figuren

Fidel Castro

Castro, Fidel, voluit: Castro-Ruz (MayarŪ, prov. Oriente, 13 aug. 1927), Cubaans staatsman, studeerde rechten en sociale wetenschappen in Havana. In 1947 nam hij deel aan een mislukte opstand tegen de dictatuur in de naburige Dominicaanse Republiek. Na in Havana als advocaat te hebben gewerkt, waarbij hij zich in het bijzonder inspande voor arme bevolkingsgroepen, dong hij in 1952 naar een zetel in het parlement, in hetzelfde jaar dat Batista door een staatsgreep aan de macht kwam. Op 26 juli 1953 ondernam Castro als aanvoerder van een groep jonge revolutionairen een aanval op de Moncadakazerne in Santiago. Hij werd gevangen genomen en tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tijdens het proces hield hij zijn befaamd geworden pleidooi La historŪa me absolverŠ (de geschiedenis zal mij vrijspreken), waarin het basisprogramma van zijn beweging was vervat. Na twee jaar kreeg hij amnestie, waarna hij naar Mexico vertrok. Eind dec. 1956 landde Castro vanuit Mexico samen met 82 revolutionairen op de oostkust van Cuba. Veertien van hen, onder wie Che Guevara overleefden de landing en begonnen vanuit de bergen van de Sierra Maestra een gewapende opstand tegen het Batista-regime voor te bereiden. Cubaanse revolutionairen sloten zich bij hen aan en in 1958 wonnen de guerrilleros (de zgn. Beweging van 26 juli) een geregelde veldslag tegen de troepen van Batista bij Santa Clara. Toen eind 1958 Santiago viel, trad Batista af en vluchtte. Op 1 jan. 1959 was het socialistische Cuba een feit. In febr. 1959 werd Castro behalve opperbevelhebber ook premier, en in 1962 nam hij de leiding op zich van de communistische Verenigde Revolutionaire Partij. Eind 1976 werd Castro gekozen tot voorzitter van de nieuwgevormde staatsraad. Sindsdien zijn de functies van staatshoofd, regeringsleider, secretaris-generaal van de Communistische Partij en opperbevelhebber van de strijdkrachten in zijn persoon verenigd; het premierschap werd afgeschaft.
Castro, wiens visie ten aanzien van maatschappijhervormingen aanvankelijk gematigd was, radicaliseerde snel. Hij verklaarde zich in 1961 marxist-leninist en hervormde de staat op deze grondslag. Hij werd de inspirator van alle wezenlijke veranderingen die zich in Cuba voltrokken. Daarnaast was hij de ideologische en 'militaire' leider van de revolutionairen en guerrilla's in Latijns-Amerika. Zijn ideeŽn omtrent de 'export van de revolutie' gaf hij in de jaren zeventig vorm door zijn materiŽle (vooral militaire) en ideologische steun aan bevrijdingsbewegingen en regeringen in Zuidelijk Afrika (Angola, Mozambique).
Castro is een charismatisch leider. Zijn populariteit is mede te danken aan zijn grote welsprekendheid. Samen met 'Che' Guevara was Castro in zijn streven, vooral aanvankelijk, bezield door de gedachte dat de Cubaanse maatschappij een 'nieuwe mens' zal scheppen. Gaandeweg is echter de kritiek op zijn autocratisch leiderschap gegroeid. Velen stellen hem persoonlijk verantwoordelijk voor het gebrek aan democratie en burgerlijke vrijheden op Cuba.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer