W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De fint

De fint of Alosa fallax.

Beschrijving
Rugvin met 18-21 vinstralen; anaalvin met 19-27; 60-70 schubben van kop tot staartvin. Blauwgrijze rug met goudbruine kop, zilverwitte flanken en buik.
Afhankelijk van de lengte van de vis, 40-60 aanhangsels aan de eerste kieuwboog. Hoog op de schouder een rij van ��n tot acht donkere vlekken of stippen die echter niet altijd aanwezig zijn. Ogen met doorzichtig vlies bedekt.
Finten trekken niet zo hoog de rivieren op als elften. Het voorplantingssucces van finten hangt nauw samen met de watertemperatuur. Hoge watertemperaturen in het late voorjaar en in de vroege zomer zijn gunstig. Als de watertemperatuur boven elf graden Celsius komt, trekken ze grote rivieren op, maar nooit verder dan de 200 meter hoogtelijn. Ze paaien bij een watertemperatuur tussen de 18 en de 22 graden Celsius. Tijdens de paaitrek blijven ze - in tegenstelling tot elften - plankton en grote insecten eten.
Lengte
60 cm.
Verspreiding
Noordoost-Atlantische Oceaan, Noordzee en Oostzee. Langs onze kust minder algemeen, in zeegaten vaak scholen jonge exemplaren. Beduidend minder talrijk in zoet water.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be