W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Fokken van slangen

Fokken zou het doel moeten zijn van alle respectabele slangenhouders. Het vangen van slangen in het wild heeft ernstige gevolgen gehad voor wilde populaties en, in sommige gevallen, voor hun leefgebied (hoewel dit in de meeste gevallen verwaarloosbaar was in vergelijking met de aantasting door de landbouw, houtwinning en industri´┐Żle ontwikkeling). Nu de technieken bekend zijn om slangen ertoe te bewegen zich voort te planten, is het niet nodig om gebruik te maken van wilde populaties, behalve voor het introduceren van nieuwe soorten of om inteelt te voorkomen door een enkel wild exemplaar te vangen dat niet verwant is met bestaande fokpopulaties.
Vergeet niet dat slangen dezelfde drang tot voortplanting hebben als ieder ander levend organisme. Het is niet nodig hen tot paren te dwingen, laat de natuur hierbij maar haar gang gaan. Goede resultaten worden bereikt door te letten op elementaire zaken als de juiste omgeving en voeding en door kennis op te doen over de meer gespecialiseerde technieken.
Voor de fok bestemde slangen moeten vooraf in de juiste conditie worden gebracht. Dit houdt voornamelijk in dat zij goed gevoed (maar niet overvoerd) en zonder ziekten of parasieten moeten zijn. Het kan soms wel twee jaar duren voordat in het wild gevangen slangen zich in gevangenschap thuisvoelen. Tot die tijd zullen zij niet met succes paren. Indien mogelijk moet een fokpaartje qua grootte bij elkaar passen en van hetzelfde genetische type zijn. Ze worden afzonderlijk gehuisvest; voor de paring worden ze bij elkaar gelaten totdat ze verscheidene keren hebben gepaard of totdat het duidelijk is dat het vrouwtje eieren aan het vormen is.
Noordamerikaanse en Europese slangen hebben vrijwel altijd een afkoelingsperiode nodig voordat ze bevruchte eieren produceren. Dit komt omdat de mannetjes bij hoge temperaturen geen levensvatbaar sperma kunnen produceren en als ze dan paren, zullen de eieren onbevrucht blijken te zijn. In de regel is een temperatuur van zo'n vijftien graden Celsius genoeg, maar sommige bergsoorten vereisen een nog lagere temperatuur. De paring vindt daarna in het voorjaar plaats, zodra de dieren opgewarmd zijn. Tropische soorten moeten ook worden afgekoeld, maar niet zo drastisch. Let erop dat sommige soorten in deze tijd van het jaar paren en dus bij elkaar moeten worden gezet terwijl ze afgekoeld zijn.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer