W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Frederik III

(Innsbruck 21 sept. 1415 - Linz 19 aug. 1493), Rooms-Duits koning van 1440 tot 1493 en keizer van 1452 tot 1493, uit het Huis Habsburg, was de zoon van Ernst, hertog van Stiermarken en van Karinthi´┐Ż. Reeds vroeg wees (1424), erfde hij van zijn vader Stiermarken. Hij ondernam een bedevaart naar het Heilige Land en werd er op het Heilige Graf tot ridder geslagen (9 sept. 1436). Hij werd tot Rooms-Duits koning gekozen op 2 febr. 1440, en als laatste Duitse koning te Rome door de paus tot keizer gekroond (19 maart 1452).
Het ontbrak Frederik III aan wilskracht; hij had geen zin voor organisatievermogen en planning, maar was wel begaafd in de praktijk van het dagelijks bestuur. Hij geraakte verwikkeld in een strijd met zijn neef Sigismund, en moest hem Tirol afstaan. De stad Wenen kwam in 1462 in opstand en de keizerlijke familie werd in het paleis te Wenen belegerd. Bij de dood van zijn broer Albrecht VI (1463) kwam de keizer wederom in het bezit van Opper- en Neder-Oostenrijk, Bohemen en Hongarije. Behalve met intriges in Oostenrijk had hij te kampen met aanvallen van Tsjechen, Turken en Hongaren. Zijn gevaarlijkste tegenstander was Mathias Corvinus, koning van Hongarije, aan wie hij in 1463 de Stephanuskroon had moeten teruggeven. In 1481 drong het Hongaarse leger Neder-Oostenrijk binnen en het veroverde Wenen in 1485. Met de dood van Mathias in 1490 kwam een einde aan de bezetting van de stad en de zoon van de keizer, Maximiliaan, heroverde de verloren gebiedsdelen. Toen Karel de Stoute, hertog van Bourgondi´┐Ż, de wens te kennen had gegeven door de keizer tot koning te worden gekroond, hetgeen door de Duitse rijksvorsten werd bestreden op de rijksdag te Trier (1473), omzeilde de keizer deze moeilijkheid door 's nachts in het geheim de stad te verlaten.
De leuze van Frederik III, bekend sedert 1437, AEIOU (Austriae est imperare orbi universo), heeft pas later de inhoud gekregen van een imperialistisch programma van de Habsburgs. Zijn zoon, Maximiliaan, liet zijn biografie (Der Weiszkunig) schrijven. In 1513 werd zijn stoffelijk overschot bijgezet in een praalgraf in de Sint-Stephanusdom te Wenen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer