WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De fuut

Orde : Podicepediformes - familie : Podicipedidae - geslacht : Podiceps en soort : Podiceps cristatus. Er zijn drie ondersoorten van de fuut, die één van de 22 soorten is in de futenfamilie der Podicipedidae.
Deze fraaie vogel is bij uitstek geschikt om onder water razendsnel vis en andere waterdieren te achtervolgen en voelt zich thuis in het zoete water en in de kustwateren van verscheidene continenten. In de broedtijd is de balts van de fuut een lust voor het oog omdat hij verticaal uit het water oprijst en op het wateroppervlak ronddraait om een partner te lokken.
Met zijn taps toelopende voorkant die gemakkelijk in het water doordringt en zijn afgeronde achterkant die de weerstand vermindert, is het lijf van de fuut uitermate geschikt om te duiken. De poten zitten ver naar achteren, wat ideaal is voor de voortstuwing. Terwijl hij uitademt en de veren platlegt zodat hij minder blijft drijven, duikt hij vanaf het wateroppervlak naar beneden met de kop naar voren om soepel door het water te glijden. Onder water stopt hij zijn vleugels weg, als gebruikt hij ze soms om mee te sturen. Deze watervogel heeft een waterdicht verenkleed met ruim 20.000 veren en besteed veel tijd aan het gladstrijken daarvan. In de herfst is hij in de rui en verliest hij zijn typerende zwarte kuif voor hij 's winters naar de kust vliegt.
In de winter vormen zich paren die in de lente een nestelplaats op een klein meer of langzaam stromende rivier uitzoeken. Ze voeren in de paartijd spectaculaire baltsceremoniën uit. In totaal kennen ze vijf van die rituelen. Het paar maakt een nest van waterplanten en bouwt dit vanaf de bodem op of maakt het vast aan planten. Als de vogels uit het ei komen zijn ze gestreept, wat een goede camouflage vormt tussen de planten aan de waterkant. De ouders verdelen het gezin en zorgen elk voor de voeding van een aantal jongen. Het leven voor de jongen is gevaarlijk omdat ze door roofdieren zoals een grote snoek of nerts kunnen worden opgegeten.
De fuut voelt zich thuis in rustig, zoet kustwater met waterplanten aan de oever en in gebied met helder water met modder of zand op de bodem. Eenmaal onder water, gebruikt hij zijn poten om zich snel voort te stuwen en prooi te vangen. Met zijn lange, dunne snavel en soepele nek kan hij vele soorten zoetwatervis verschalken, zoals voorn, zeelt en baars, maar bijvoorbeeld ook paling. 's Winters komt daar nog eens zeevis als haring en jonge kabeljauw bij. Tijdens het broeden vangt hij ook kleinere prooien zoals kikkers, kikkervisjes, garnalen, insecten en larven. Voor de spijsvertering slikt de fuut zijn veren in. Deze vormen ballen in zijn maag die onverteerbaar materiaal zoals botten verzamelen, en door zijn spijsverteringssysteem heen helpen.
Nadat de jacht op hun dikke witte onderveren, die gebruikt werden om schoudermanteltjes van te maken en moffen en hoedjes mee te versieren, een aantal populaties had uitgedund, hebben de Europese populaties van de fuut zich hersteld.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer