W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Gaius Marius

Marius, Gaius, (Cereatae, bij Arpinum, 157 - Rome 13 jan. 86 v.C.), Romeins veldheer, als homo novus van het Italische platteland lid van de ridderstand, huwde met Julia, een tante van Julius Caesar. Als onderbevelhebber trok hij in 109 v.C. met Caecilius Metellus mee op tegen Jugurtha, keerde in 108 naar Rome terug, verkreeg het consulaat voor 107 en werd tegen de wens van de Senaat belast met de oorlog tegen Jugurtha. Hij versloeg Jugurtha en diens schoonvader Bocchus bij Cirta (107) in de Jugurthijnse Oorlog.
Toen bij zijn terugkomst Itali� bedreigd werd door een inval van de Cimbren en Teutonen, benoemde het volk Marius voor de tweede maal tot consul (104) en daarna, in strijd met het gebruik, voor de derde, vierde en vijfde maal. Doordat de Cimbren en Teutonen niet direct naar Itali� optrokken, kreeg hij tijd om het leger te reorganiseren. Naast zuiver militaire veranderingen was zijn voornaamste hervorming dat hij het kwijnende, hoofdzakelijk uit boeren gerekruteerde volksleger verving door een uit proletari�rs gerekruteerd beroepsleger. Deze hervorming, waarmee hij reeds in 107 in de strijd tegen Jugurtha een begin had gemaakt, zou in de volgende burgeroorlogen een essenti�le factor blijken voor de ontwikkeling van republiek tot monarchie. Hij versloeg de Teutonen bij hun terugkomst in Zuid-Galli� bij Aquae Sextiae (Aix-en-Provence) (102). Daarop trok hij naar Itali�, waar Lutatius Catulus, proconsul, bedreigd werd door de Cimbren.
Marius overwon hen in 101 op de Campi Raudii bij Vercellae (in de Povlakte) en werd voor de zesde maal, voor het jaar 100, tot consul gekozen. In deze ambtsperiode ondersteunde hij eerst, met de volkomen rechtmatige bedoeling land als pensioen voor zijn veteranen te verkrijgen, de volkstribuun Appuleius Saturninus en de praetor Servilius Glaucia tegen de optimaten. Maar toen hun radicale optreden al te scherpe vormen aannam, werd Marius gedwongen hen prijs te geven en te vernietigen. Door deze overwinning van de optimaten verloor Marius de volksgunst. Hij verliet Rome en tijdens zijn afwezigheid nam het aanzien van Sullatoe.
Ook in de Bondgenotenoorlog, waarin hij en Sulla bevelhebbers waren, werd hij door laatstgenoemde overvleugeld. Om het opperbevel tegen Mithridates brak de eerste burgeroorlog uit (88). Marius verbond zich met Sulpicius Rufus, die als volkstribuun hem in plaats van Sulla het opperbevel gaf. Sulla trok tegen Rome op, nam het stormenderhand in en verdreef Marius en zijn aanhangers. Marius ontkwam naar Afrika, maar keerde in 87 na Sulla's vertrek terug en veroverde met Cornelius Cinna, Sertorius en Papirius Carbo Rome. Hier werd hij voor het jaar 86 wederom tot consul gekozen, maar overleed na enkele dagen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer