W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

De gaviaal

Orde : Crocodylia - familie : Gavialidae - geslacht : Gavialis en soort : Gavialis gangeticus. Gavialen zijn de enige leden van deze familie, en zijn van andere krokodilachtigen te onderscheiden door hun lange snuiten.
De gaviaal, ��n van de grootste van alle krokodillensoorten, kan ruim zes en een halve meter lang worden. Gewapend met een lange, smalle snuit en zo'n honderd tanden, boezemt dit reptiel angst in bij de mensen die op het Indiase subcontinent over de grote rivieren varen. Ondanks zijn grootte valt het dier echter zelden mensen aan en leeft hij voornamelijk van scholen vissen.
Gavialen brengen het grootste deel van hun leven door in de kalmere delen van snelstromende rivieren en zijn perfect uitgerust voor het leven onder water. Een peddelvormige staart en achterpoten met zwemvliezen zorgen ervoor dat deze reptielen zich verbazend snel kunnen voortbewegen als ze op vissen jagen. Gavialen verlaten alleen het water om te zonnebaden, wat ze moeten doen om hun lichaamstemperatuur constant te houden, of om eieren te leggen in het droge seizoen. Door hun zwakke beenspieren kunnen ze niet op het land lopen, dus glijden ze met hun lijf over de grond, hetgeen hen kwetsbaar maakt. Mannetjes maken aanspraak op hun territorium door met hun snuit op het water te slaan. Dominante mannetjes zwemmen hoger in het water dan onderdanige en mogen paren.
De lange, dunne snuit van de gaviaal is perfect ontworpen voor het eten onder water. De vorm biedt bijna geen weerstand in het water, zodat het reptiel zijn kop snel en gemakkelijk kan bewegen als hij een prooi grijpt. De gaviaal ligt roerloos met zijn bek open in de stroming te wachten tot er een vis langs zwemt. Vervolgens klapt hij zijn bek dicht, zodat zelfs de glibberigste vis gevangen zit tussen de in elkaar grijpende, vlijmscherpe tanden. Vissen vormen het grootste deel van zijn voedsel, hoewel hij ook kleine zoogdieren, vogels of ongewervelde dieren verschalkt als hij ze tegenkomt.
Vrouwtjesgavialen beginnen zich voort te planten als ze ongeveer tien jaar oud zijn. Een groep vrouwtjes wordt bewaakt door ��n dominant mannetje. Verscheidene maanden na de voortplanting, tijdens het droge seizoen, kruipt het vrouwtje aan land en graaft een nest, gewoonlijk in een zandbank niet meer dan vijf meter van de rivier. Ze legt maximaal vijftig grote eieren, die ze met zand bedekt om de temperatuur constant te houden en om ze te verbergen voor roofdieren. Ze houdt de wacht tot de jongen het water kunnen bereiken.
De gaviaal is ��n van de meest bedreigde krokodillensoorten. Er zijn er nog geen drieduizend over, zowel in het wild als in gevangenschap. Er is lang op hem gejaagd vanwege zijn mooie huid.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer