WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De geboorte van een kitten

De levensverwachting van de kat is gemiddeld tien jaar, ook al gebeurt het regelmatig dat een kat wel vijftien of zelfs twintig jaar of ouder wordt. Van het kitten van om en bij de honderd gram bij de geboorte tot aan de volwassen kat die afhankelijk van het ras tussen de twee en zeven kilo weeg, speelt het leven zich af tussen spel, zich poetsen en slapen .... en daartussendoor eten natuurlijk.
Katten zijn gewaardeerde metgezellen, maar blijven toch op de eerste plaats roofdieren, een karaktertrek die we zelfs in hun spel zien terugkomen.
Na een dracht van 63 tot 68 dagen brengt de poes een worp ter wereld van één tot tien kittens, die elk 70 tot 150 gram wegen. Het geboortegewicht ligt rond de honderd gram en varieert op grond van de volgende factoren :

  • het geslacht : vrouwtjes zijn iets lichter dan mannetjes

  • het ras : pasgeborenen van grote rassen zoals de Noorse Boskat zijn zwaarder dan die van andere rassen

  • de nestgrootte : kittens uit nesten van meer dan vijf zijn lichter

  • de voeding van de moederpoes tijdens de dracht : onevenwichtige voeding of ondervoeding van de poes kunnen ondervoeding van de foetus tot gevolg hebben. Hierdoor kunnen de kittens lichter en minder levensvatbaar zijn, of misvormingen vertonen bij de geboorte.

Het pasgeboren kitten wordt gelikt door zijn moeder en zo ontdaan van zijn vliezen. Het likken heeft ook tot doel het kitten te stimuleren en te prikkelen en wordt nog lang na de geboorte verder gezet. Het eerste wat het kleintje doet, is op zoek gaan naar de tepels van de moeder.
Bij de geboorte kan het kitten nog niet zelf zijn lichaamstemperatuur regelen; het is heel kwetsbaar en zeer afhankelijk van zijn moeder, die het nest warm houdt. De lichaamstemperatuur van hele jonge katjes is 37 graden Celsius en stijgt geleidelijk naar 38 tot 38,5 graden Celsius, rond de leeftijd van zeven weken. Daarom moet de omgevingstemperatuur gedurende de eerste week 33 graden Celsius zijn, 30 graden in de weken daarna en 28 graden Celsius rond de vierde en vijfde week en daarna 26 graden Celsius.
Tussen de geboorte en de volwassen leeftijd verwerft het kitten een heleboel nieuwe vaardigheden. De belangrijkste veranderingen worden waargenomen voor het spenen, dus in de periode waarin het kitten nog gevoed wordt door de moeder.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer