W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vlinders
 

De geboorte van een vlinder

Als de metamorfose is voltooid, barst de pop open en kruipt de vlinder naar buiten. De vleugels zijn in eerste instantie klein en nog wat verfrommeld.
Bij een pasgeboren vlinder zijn de vleugels elastisch. Het diertje zoekt een plekje waar hij de ruimte heeft om zijn vleugels te ontwikkelen. Hij gaat aan de lege pophuid of aan een takje hangen en pomp met kracht bloed in de aderen van zijn vleugels.
Die worden groter en groter tot ze hun definitieve afmetingen hebben bereikt. De vlinder blijft dan nog een paar uur hangen om zijn vleugels te laten drogen. Daardoor verliezen de vleugels hun elasticiteit. Als ze goed uitgehard zijn, pomp de vlinder het bloed terug uit de vleugeladeren. De vleugels zijn dan sterk en licht en de vlinder kan voor het eerst op de wieken gaan. De meeste dagvlinders kruipen 's morgens vroeg uit de pop. Het is nog niet zo warm en de lucht is nog vochtig van de dauw. Ze hebben dan meer gelegenheid om de vleugels op te pompen en te laten drogen dan middenop de dag in de felle zon. Als de vlinder eenmaal kan vliegen, gaat hij op zoek naar soortgenoten en begint de hele cyclus weer van voren af aan. (foto : vlinder uit pop)


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer