W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Gebroeders Montgolfier

Montgolfier, Joseph Michel (Vidalon-l�s-Annonay 26 aug. 1740 - Balaruc-les-Bains 28 juni 1810) en Jacques �tienne (Vidalon-l�s-Annonay 7 jan. 1745 - Servi�res 2 aug. 1799), broers, eigenaars van een papierfabriek te Annonay (Frankrijk), vooral bekend geworden als uitvinders van de luchtballon.
Aanvankelijk experimenteerden zij met papieren ballonnen met een inhoud van ca. 20 m3, die zij lieten opstijgen met behulp van warme lucht. Op 4 juni 1783 gaven zij hun eerste openbare demonstratie te Annonay met een met weefsels versterkte ballon van ca. 750 m3 inhoud. Op 19 sept. 1783 volgde een demonstratie voor koning Lodewijk XVI te Versailles, waarbij in een kooi onderaan de ballon een schaap, een eend en een haan werden meegevoerd over een afstand van 4 km.
De gebroeders Montgolfier wisten zelf aanvankelijk geen verklaring voor het feit dat hun ballonnen opstegen; zij zochten deze in de papiersoort die zij onder de ballon lieten verbranden. Voor hun pionierswerk op luchtvaartgebied werden zij in de adelstand verheven. Joseph was ook de uitvinder van een parachute (1784).
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer