W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De gehoornde slijmvis

De gehoornde slijmvis of Parablennius gattorugine.

Beschrijving
Rugvin met twaalf tot veertien stekels en zeventien tot twintig vinstralen, anaalvin met twee stekels en 19-23 vinstralen; borstvinnen met veertien tot vijftien vinstralen; buikvinnen met ��n stekel en twee tot drie vinstralen.
Geelbruin tot bruin met zeven of meer verticale, donkere banden op de flanken. Franjevormige tentakel boven elk oog. Kaken met ��n rij kleine tandjes. Gehoornde slijmvissen komen in de noordoostelijke Atlantische Oceaan voor langs ondiepe rotskusten van Spanje en Portugal, tot de Ierse en Britse west- en zuidkusten. Noorderlijker worden zij ook bij grote wieren aangetroffen. Zij zetten hun eieren, die door de mannetjes worden bewaakt, in maart en april af in rotsspleten. Met de borstvinnen wordt zuurstofrijk water naar de eieren gewaaierd. Ze eten voornamelijk zeeanemonen, weekdieren en wormen.
Lengte
Maximaal 30 cm.
Verspreiding
Noordoost-Atlantische Oceaan langs rotskusten. Langs de Nederlandse kust vrij zeldzaam. De gehoornde slijmvis is na de Tweede Wereldoorlog - op enkele exemplaren na - niet meer langs onze kust aangetroffen totdat zij in de laatste decennia van de vorige eeuw in de Zeeuwse wateren herhaaldelijk door duikers werd gefotografeerd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer