W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

De gele of dwerganaconda

De gele of dwerganaconda of Eunectes notaeus is geelachtig bruin met donkere vlekken op haar rug en flanken. Het is een zwaargebouwde slang die zich in het wild het grootste deel van de tijd in een vochtige omgeving ophoudt. Haar maximumlengte is drie meter en ze is kleiner dan haar bekende familielid, Eunectes murinus, of de groene gewone anaconda.
Het houden van dit dier is niettemin een ambitieuze onderneming voor de amateur-slangenhouder. Haar temperament is niet ideaal. Naarmate ze groter wordt, wordt haar tekening minder opvallend en kleurrijk.
De paring vindt plaats na een periode van lichte afkoeling en de worpen van ongeveer twintig jongen worden geboren na een draagtijd van zo'n acht tot negen maanden. Bij de geboorte is hun omvang al aanzienlijk en zij accepteren in de regel meteen halfvolgroeide muizen; zo niet dan kunnen ze met vis aan het eten worden gebracht.
Opmerkingen : de gewone anaconda, Eunectes murinus, is de grootste slang ter wereld. Ze is bovendien ��n van de slechtst gehumeurde en is daarom ongeschikt voor priv�-verzamelingen, tenzij deze zijn uitgerust met de ruimte van faciliteiten die voor zo'n gigantisch reptiel noodzakelijk zijn.
Er zijn nog twee andere geslachten, Tropidophis, met twaalf soorten op de Westindische eilanden en Ungaliophis, met twee soorten in Midden-Amerika, die zo nu en dan verkrijgbaar zijn, en er zijn twee zeldzame geslachten die vrijwel nooit verkrijgbaar zijn. Het zijn allemaal kleine boa's, die vrijwel op dezelfde manier als de tropische colubriden kunnen worden gehouden, maar voortplanting in gevangenschap komt zelden voor.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer