W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie´┐Żn en reptielen
 

Gemarmerde salamander

De Ambystoma opacum leeft ten oosten van de Vs. : New Hampshir'e tot Florida, westelijk tot Texas. Hij leeft in bosachtig terrein, een drassige omgeving en hogere, droge grond. Zijn lengte bedraagt negen tot 12,4 cm.
De stevige gemarmerde salamander heeft een lichte vlekkentekening op een donkere ondergrond, waaraan hij zijn naam te danken heeft. De vlekken van het mannetje zijn helderder dan die van het wijfje; jonge dieren zijn donkergrijs tot bruin met lichte vlekken. Tijdens de nacht komt de salamander te voorschijn om naar naaktslakken en wormen te zoeken, maar voor het licht wordt verbergt hij zich weer onder een boomstam of steen, waar hij de verdere dag verblijft.
De voortplantingstijd is van september tot december, afhankelijk van de breedtegraad; ze paren en leggen eieren op het land. De wijfjes leggen zo'n tweehonderd tot vijfhonderd eieren los van elkaar in een ondiep kuiltje in de grond, dat later met regenwater gevuld zal worden. Tot het zover is, ligt de salamander om de eieren heen gekruld om ze te beschermen. Enkele dagen nadat de regen ze overspoeld heeft, komen de larven te voorschijn. Is de regenval onvoldoende om het kuiltje te vullen, dan zullen de eieren pas het volgend voorjaar uitkomen. De larven metamorfoseren na vier tot zes maanden.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer