Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Gember
Zingiber
officinale.
Gember is een specerijplant uit de gemberfamilie, die
tegenwoordig bijna in alle tropische landen wordt geteeld. De
grootste leveranciers zijn India, Maleisi� en China. Met zijn
tot twee meter hoge bladerige stengels doet de gember aan riet
denken. Onder de grond groeien de krachtige wortelstokken die de
reeds in de oudheid bekende, en ook thans nog zeer populaire
specerij leveren. De vermeerdering van de gemberplant vindt
plaats door worteldeling; de in stukken gesneden wortelstokken
worden in een lichte, voldoende vochtige grond geplant. Voor het
oogsten wordt de wortelstok zes tot twaalf maanden na de uitzaai
naar boven geploegd. Gember is als specerij in twee soorten in
de handel. Zwarte gember zijn de gewassen, gedroogde,
ongeschilde of slechts ten dele van de kurk ontdane
wortelstokken. Witte gember is geschild en gebleekt. Gember is
in stukken, gemalen, gekonfijt, ingelegd of als siroop
verkrijgbaar. Gemalen gember wordt in gebak en voor zoete
spijzen gebruikt, maar ook in soepen, vlees en vis. Gember zit
ook in kerriepoeder en in ketchup. Gember, in stukjes, hoort bij
zoetzure ingelegde pompoen. De ongeschilde zwarte gember wordt
barbadosgember genoemd en de beste (geschilde) kwaliteit witte
gember heet Jama�cagember. Gember wordt ook gebruikt voor de
bereiding van ginger ale (gemberbier).