W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

George Marshall

Marshall, George Catlett (Uniontown, Penn., 31 dec. 1880 - Washington D.C. 16 okt. 1959), Amerikaans generaal en staatsman, diende in de Eerste Wereldoorlog, was van 1924 tot 1927 in China gedetacheerd en was in de Tweede Wereldoorlog chef van de staf van het Amerikaanse leger (1939-1945), in welke functie hij zijn geweldig organisatietalent toonde. In 1945 kreeg hij de nieuw ingestelde rang van 'General of the Army' (zgn. Five Star General, gelijkstaande met de maarschalk elders), tegelijk met drie andere generaals.
In dec. 1945 ging hij als speciale afgezant van president Truman naar China om te trachten te bemiddelen tussen Tjiang K'ai-sjek en de communisten, maar de tegenstelling was te groot en hij faalde. Op 7 jan. 1947 werd hij benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken, op 5 juni van datzelfde jaar hield hij zijn beroemde rede in de Harvard Universiteit, waarin hij een financieel hulpprogramma voor Europa voorstelde, het naar hem genoemde Marshallplan.
Op 20 jan. 1949 trad hij om gezondheidsredenen af als minister, maar van 1950 tot 1951 was hij nog minister van Defensie. In 1953 werd hem de Nobelprijs voor de vrede geschonken, juist in de tijd dat hij het doelwit werd van fanatieke aanvallen van senator Joseph Raymond McCarthy, die hem ervan betichtte als communistisch agent China te hebben verraden en de Sovjet-Unie te hebben willen bevoordelen door middel van het Marshallplan. De laatste jaren van zijn leven leefde hij teruggetrokken.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer