W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paddestoelen
 

Gepeperde melkzwam

Lactarius piperatus
Deze paddestoel herkent u zowel aan de lichte kleur van het hele vruchtlichaam als aan de scherpe smaak van het vlees en het melksap. De hoed is vijf tot dertien cm breed, in het begin gewelfd en vlak, later plat, en in het midden ingedeukt; bij volgroeide vruchtlichamen is het oppervlak glad. De kleur is altijd wittig. Oude exemplaren zijn vaak okerkleurig gevlekt. De plaatjes zijn erg laag, staan dicht opeen en hebben een gelige of wittige kleur. De steel, drie tot tien cm lang en ��n tot drie cm dik, is vol, stevig en wittig. Het vlees is hard en wittig; het heeft een weinig uitgesproken, maar aangename smaak. Het vlees scheidt een grote hoeveelheid wit melksap af, dat bij blootstelling aan de lucht niet van kleur verandert.
Deze melkzwam groeit van juli tot oktober in loof- en naaldbossen, bij voorkeur onder beuken en eiken. Hij komt veel voor, van het laagland tot in heuvelachtige gebieden.
Hij is eetbaar, maar alleen lekker als hij in plakjes gesneden wordt en goed gezouten en gekruid gebakken wordt met uien en spek.
 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google