Rubriek :
Kruiden en specerijen
Geschiedenis van
de specerijen
Specerijen,
waarvan de meeste uit de tropen komen, zijn de gedroogde delen
van aromatische planten en dat kunnen zowel bloemen, zaden,
bladeren, bast als wortels zijn. Sinds de grijze oudheid worden
er specerijen gebruikt en ze hebben dan ook in de geschiedenis
een grote en belangrijke rol gespeeld. Ooit kon de waarde van
specerijen met die van goud worden vergeleken en de regeringen
in landen met een omvangrijke specerijenhandel werden rijk door
de belastingen die zij op hun specerijen hieven. Onder de vele
geschenken die de koningin van Saba destijds voor Salomon
meebracht, waren ook specerijen en de Drie Wijzen uit het Oosten
offerden het Jezuskind wierook en mirre.
Ofschoon er geen exacte gegevens over bestaan, wordt toch
aangenomen dat de specerijenhandel die over de gevaarlijke
karavaanroutes van China, Indonesi� en Sri Lanka tot in de
oostelijke helft van het Middellandse-Zeegebied leidde, tot
ongeveer vijfduizend jaar geleden teruggaat. Een bijzonder
populaire weg leidde door Peshawar, over de Khyberpas, door
Afghanistan en Perzi� uiteindelijk tot in Europa. De Fenici�rs
waren belangrijke specerijenhandelaren, net als de Arabieren,
Romeinen en later ook de Venetianen en de Genuezen. Na de val
van het Romeinse rijk stagneerde de handel lange tijd totdat de
Portugezen uiteindelijk een zeeweg via Kaap de Goede Hoop naar
het oosten vonden, die tot concurrentie en conflicten leidde
tussen Portugezen, Nederlanders, Fransen en Engelsen.
Nog eeuwenlang is er gestreden om de hegemonie over de handel.
Verwoede oorlogen werden er uitgevochten, rijken ontstonden en
gingen ten onder, maar altijd waren er specerijen in het spel.
Het waren de kruiden die de koks nodig hadden en toen al
gebruikten, zoals nootmuskaat, kruinagelen, kaneel, gember,
saffraan, en uit de Nieuwe Wereld mirte, orleaankleurstof voor
levensmiddelen, vanille en chocolade. Ofschoon ze eens zo
kostbaar waren als goud, staan specerijen tegenwoordig voor een
schappelijke prijs en netjes verpakt in het specerijenvak van
elke supermarkt. Ze komen niet langer uit enkele landen. Er
bestaat tegenwoordig nauwelijks nog een land dat niet tenminste
��n specerij zelf produceert, dat dan veelal ook in de inheemse
keuken een belangrijke rol speelt.