W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen

Geschiedenis van de specerijen

Specerijen, waarvan de meeste uit de tropen komen, zijn de gedroogde delen van aromatische planten en dat kunnen zowel bloemen, zaden, bladeren, bast als wortels zijn. Sinds de grijze oudheid worden er specerijen gebruikt en ze hebben dan ook in de geschiedenis een grote en belangrijke rol gespeeld. Ooit kon de waarde van specerijen met die van goud worden vergeleken en de regeringen in landen met een omvangrijke specerijenhandel werden rijk door de belastingen die zij op hun specerijen hieven. Onder de vele geschenken die de koningin van Saba destijds voor Salomon meebracht, waren ook specerijen en de Drie Wijzen uit het Oosten offerden het Jezuskind wierook en mirre.
Ofschoon er geen exacte gegevens over bestaan, wordt toch aangenomen dat de specerijenhandel die over de gevaarlijke karavaanroutes van China, Indonesi� en Sri Lanka tot in de oostelijke helft van het Middellandse-Zeegebied leidde, tot ongeveer vijfduizend jaar geleden teruggaat. Een bijzonder populaire weg leidde door Peshawar, over de Khyberpas, door Afghanistan en Perzi� uiteindelijk tot in Europa. De Fenici�rs waren belangrijke specerijenhandelaren, net als de Arabieren, Romeinen en later ook de Venetianen en de Genuezen. Na de val van het Romeinse rijk stagneerde de handel lange tijd totdat de Portugezen uiteindelijk een zeeweg via Kaap de Goede Hoop naar het oosten vonden, die tot concurrentie en conflicten leidde tussen Portugezen, Nederlanders, Fransen en Engelsen.
Nog eeuwenlang is er gestreden om de hegemonie over de handel. Verwoede oorlogen werden er uitgevochten, rijken ontstonden en gingen ten onder, maar altijd waren er specerijen in het spel. Het waren de kruiden die de koks nodig hadden en toen al gebruikten, zoals nootmuskaat, kruinagelen, kaneel, gember, saffraan, en uit de Nieuwe Wereld mirte, orleaankleurstof voor levensmiddelen, vanille en chocolade. Ofschoon ze eens zo kostbaar waren als goud, staan specerijen tegenwoordig voor een schappelijke prijs en netjes verpakt in het specerijenvak van elke supermarkt. Ze komen niet langer uit enkele landen. Er bestaat tegenwoordig nauwelijks nog een land dat niet tenminste ��n specerij zelf produceert, dat dan veelal ook in de inheemse keuken een belangrijke rol speelt.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google