WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Geschubde stekelzwam

Sarcodon imbricatus
Deze paddestoel heeft opmerkelijk grote schubben, waarmee hij zich onderscheidt van de vijftien andere Europese vertegenwoordigers van dit geslacht. De hoed is vijf tot twintig cm breed en in het midden ingedeukt. Het lichtbruine oppervlak is bedekt met grote, afstaande en concentrisch gerangschikte schubben die donker- tot zwartbruin zijn. De schubben aan de rand zijn kleiner en lichter van kleur. Op de onderkant van de hoed zitten vijf tot tien mm lange, broze, langs de steel aflopende stekels. In het begin zijn deze stekels wittig of grijsbruin, bij oude exemplaren hebben ze een bruine tot paarsbruine kleur. De steel, drie tot zeven cm lang en één tot drie cm dik, is cilindrisch tot knotsvormig, vol, stevig en hard met een fluwelig oppervlak. Hij is dof en in het begin wittig van kleur, later grijsbruin. Het vlees is vrij dik, hard, eerst broos en vervolgens taai en droog. Het is grijswit tot bruinig en heeft een kruidige geur en een zachte, licht tot zeer bittere smaak. De bitterheid neemt met de leeftijd toe.
Deze stekelzwammen groeien van augustus tot november in naaldbossen, zoals dennen, sparren, vaak in grote groepen en bij wijze van uitzondering in kleine groepjes. U vindt ze in het laagland en onderaan heuvelachtige gebieden. Soms kunnen ze zelfs zeer algemeen voorkomen. Ze houden van zure grond, maar worden ook wel op een alkali- en kalkhoudende voedingsbodem aangetroffen.
Jonge vruchtlichamen, die nog niet bitter zijn, kan men heel goed als specerij in soepen verwerken. Vanwege de vaak bittere smaak en taaiheid zijn oude exemplaren niet geschikt voor consumptie.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer