WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De gestreepte dolfijn

De gestreepte dolfijn of Stenella coeruleoalba. Grootte : lichaamslengte bij mannetje 2,1 tot 2,5 meter en bij wijfje 2,1 tot 2,3 meter - gewicht : zeventig kilogram. Uiterlijk : een elegante, grijs-en-blauwe dolfijn met een witte borst en buik en een patroon van overlangse grijze strepen. Vanachter het oog tot de anus loopt een smalle donkere lijn. Veertig tot vijftig tanden in elke kaakhelft.
Verspreidingsgebied : wijd verbreid in de tropische en gematigde wateren van alle oceanen, voornamelijk een diepzeesoort, hoewel hij ook vaak vlak onder de kust wordt aangetroffen. Er kunnen verscheidene, geografisch bepaalde, populaties en ondersoorten worden onderscheiden.
Het is een zeer gezellige soort van warme tropische wateren, die leeft in scholen van dertig tot veertig dieren en zich vaak verenigt tot kudden van verscheidene honderden exemplaren. Het stapelvoedsel bestaat uit scholenvormende vissen en pijlinktvis. De grote kudden worden vaak aan land gedreven of in netten gevangen, vooral in Japan, waar de gestreepte dolfijnen iedere winter vlak onder de kust langs trekken. Onderzoek heeft aangetoond dat de paring en werpen in de meeste maanden plaatsvinden, hoewel er seizoenspieken zijn. De draagtijd is één jaar; de jongen zijn bij de geboorte één meter lang, en 1,6 meter tegen de tijd dat ze gespeend worden, aan het einde van hun eerste levensjaar. Beide seksen zijn met acht tot negen jaar volwassen en de wijfjes brengen daarna om de twee of drie jaar een jong voort. Deze dolfijn wordt wel vijftig jaar oud. Zware jachtdruk (tot 20.000 dolfijnen per jaar) heeft vooral zijn tol geëist van de Japanse populaties, hoewel het onwaarschijnlijk is dat de wereldpopulatie in zijn geheel hierdoor wordt aangetast. Elders wordt deze soort slechts toevalligerwijs gevangen in netten en bij de tonijnvisserij.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer