W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Gevlekte hyena
Groep : op het land levende zoogdieren

Bottenkrakende kaken en krachtige poten maken van de gevlekte hyena een snelle jager en een krachtig roofdier. Toch is zijn reputatie van luie aaseter die zijn voordeel doet met het harde werk van andere carnivoren van de Afrikaanse savanne, onverdiend. Hij is prima in staat zijn eigen voedsel te vangen en een groep hyena's kan een volwassen zebra doden.
Groepen gevlekte hyena's leven in territoria vari�rend van vijftien tot dertig vierkante kilometer, die ze markeren met hun sterk ruikende afscheiding. Deze sociale dieren delen gezamelijke holen en latrines. De groepsleider is altijd een vrouwtje, andere vrouwtjes staan onder haar in een strikte rangorde, en het mannetje met de hoogste rang staat onder het laagste vrouwtje. In dorre woestijngebieden kan een groep uit slechts vijf leden bestaan, maar uit wel vijftig of meer op de vruchtbare savanne. Vrouwtjes blijven gewoonlijk bij de groep waarin ze geboren zijn, maar mannetjes gaan weg om zich bij een andere groep te voegen waar ze zich weer van onder af aan in de rangorde moeten opwerken.
Vrouwtjeshyena's kunnen al vanaf hun tweede jaar jongen krijgen. Omdat de vrouwtjes dominant zijn, zijn de mannetjes voorzichtig bij het paren. De eerste paar maanden van hun leven zijn de jongen zwart en, anders dan de meeste carnivoren, goed ontwikkeld. Ze hebben hun ogen open en een paar tanden. Ze zijn bijna vanaf de geboorte agressief, en een zwakker jong kan gedood worden door een bloedverwant. De eerste paar maanden zorgt de moeder voor haar jongen, daarna gaan ze naar een gezamelijk hol. Een jonge gevlekte hyena eet vlees na zijn eerste gedode prooi, maar is pas volgroeid tussen de twaalf en de zestien maanden.
Wanneer hij een prooi achterna zit, haalt een gevlekte hyena wel zestig kilometer per uur en kan dit zo'n drie kilometer volhouden. Groepen jagen op grotere dieren, zoals antilopen, terwijl ��n enkele hyena kleinere prooien uitzoekt waaronder hazen, vogels en zelfs vis. Een hyena kan zich volproppen met voedsel, hij eet eenderde van zijn lichaamsgewicht in ��n maal, en begraaft de rest in modderige poelen waarnaar hij later terugkeert. Zijn krachtige spijsverteringssysteem kan bijna alle delen van een dier verteren, behalve horens en hoeven, die opgebraakt worden als balletjes. Gevlekte hyena's eten ook planten, en uitwerpselen van andere dieren. In sommige gebieden bestaat de helft van hun voedsel uit aas.
Hoewel ze momenteel niet bedreigd zijn, kunnen gevlekte hyena's in conflict komen met de mens omdat ze vee doden. Hun impopulariteit bij boeren betekent dat, ondanks het feit dat ze Afrika's meest voorkomende carnivoor zijn, hun voortdurende overleving afhankelijk is van milieubescherming. Gestreepte en bruine hyena's eten enkel aas en maken zichzelf daarmee nuttig als natuurlijk afvalsysteem.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer