W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De gevlekte lipvis

De gevlekte lipvis of Labrus bergylta.

Beschrijving
Rugvin met 19-21 stekels en tien tot elf vinstralen, anaalvin met drie stekels en acht tot tien vinstralen; 43-49 schubben op de zijlijn.
Zeer variabel in kleurpatroon : lichaam meestal groenbruin met rode tint; onderzijde vaak met lichte stippen. Vrij grote bek, spitse snuit en vlezige lippen. E�n rij grote tanden in de kaken, waarachter een rij ingezonken, kleinere tanden. Achterrand van de voorkieuwdeksels glad.
De gevlekte lipvis is de meest algemene in onze wateren voorkomende lipvissoort. Door de variabiliteit van het kleurpatroon (mannetjes en vrouwtjes verschillen hierin van elkaar) dacht men vroeger met meerdere soorten te doen te hebben. Men ziet hier eenzelfde verspreidingsgebied als bij de braam : een zuidelijke soort trekt gedurende de zomer noordwaarts om voedsel te zoeken, keert tegen de winter terug naar het zuiden en komt daarbij in de fuik van de zuidelijke Noordzee terecht. Gevlekte lipvissen leven graag bij de rotsen, waar ze in een rotsspleet een nest van wier maken dat met slijmdraden wordt verstevigd. Ze eten krabben, garnalen en mosselen, die ze met hun keeltanden kunnen kraken.
Lengte
Maximaal 60 cm.
Verspreiding
Noordoost-Atlantische Oceaan, Noordzee. Langs onze kust niet algemeen. Voornamelijk volwassen exemplaren worden in de wintermaanden aangetroffen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer