WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De gewone bruinvis

De gewone bruinvis of Phocoena phocoena. Grootte : lichaamslengte anderhalve tot 1,8 meter. Gewicht 45 tot negentig kilogram. Wijfjes kunnen gemiddeld ietwat groter worden dan de mannetjes. Uiterlijk : dikke, levendige, kleine walvissen die als grote muizen havens en estuaria in en uit schieten. Blauwzwarte of donkergrijze kegelvormige kop, rug, borstvinnen en staart, witte of lichtgrijze tot roze flanken en onderzijde. Ongeveer 23 paar scherpe, afgeplatte tanden in beide kaken.
Verspreidingsgebied : een soort van het noordelijke halfrond, van het noordpoolgebied tot aan de rand van de tropen, alsmede de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Vele populaties blijken beperkt te zijn tot hun eigen areaal, waarin ze wel trektochten maken maar toch gescheiden blijven van de andere. Tot ongeveer 1940 was de bruinvis in de Noordzee vrij talrijk; strandingen waren op de Nederlandse en de Belgische kust heel gewoon. Al vele jaren is dat niet meer het geval. Men schrijft dit toe aan de hoge concentraties PCB's in het zeewater. In Nederland sinds 1973 beschermd krachtens de Natuurbeschermingswet.
Door zijn algemeen voorkomen in havens, estuaria en baaien alsmede door veelvuldige strandingen is dit één van de meest bekende bruinvissen. Gewone bruinvissen, schuw en snel bewegend, voegen zich niet gemakkelijk in gevangenschap. Zij bereiken met drie of vier jaar de volwassenheid en de wijfjes werpen waarschijnlijk daarna elk jaar. Jongen zijn bij de geboorte 0,75 meter lang en wegen vijf tot zes kilogram. Gewone bruinvissen zwerven in kleine groepen van vijf tot twintig dieren, die zich van tijd tot tijd verenigen tot enorme scholen van verscheidene honderden exemplaren. Zij voeden zich voornamelijk met vis. Elk jaar raken er talloze verstrikt in visnetten en dat betekent dan hun dood. Nog veel meer worden er gedood door ze in netten te drijven. Deze vangmethode wordt in ver uit elkaar liggende delen van de wereld toegepast, ondermeer bij Ijsland, in de Oostzee en in de Zwarte Zee. De populaties worden hierdoor lokaal wel sterk aangetast, maar de soort blijft desondanks als geheel tot dusverre floreren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer