WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De gewone dolfijn

De familie Delphinidae telt 36 soorten. Orde : Cetacea - geslacht : Delphinus en soort : Delphinus delphis.
Als de intelligente en speelse gewone dolfijn een reeks buitelingen en platte duiken uitvoert, schiet hij soms met een snelheid van wel 45 km per uur uit het water. Hij is het snelste lid van zijn familie en doorkruist wereldwijd de warme zeeŽn. Het is een vrolijk groepsdier en het lawaaierige gekwetter van een groep gaat meestal gepaard met adembenemend vertoon van uitgelaten capriolen, synchrone sprongen en met de staart op het wateroppervlak slaan.
De gewone dolfijn is een specialist in de open zee en zwemt vaak in scholen van rond de duizend dieren, al zijn er op plekken met hoge concentraties van zijn voedsel ook grotere scholen waargenomen. Hij geeft de voorkeur waan water waar de zeebodem uit ravijnen en verhogingen bestaat, die veroorzaken namelijk stijgende waterstromingen welke rijk zijn aan smakelijke zeedieren zoals pijlinktvis en lantaarnvissen. De dolfijn zwemt ver, waarbij hij vernuftig de boeggolf van schepen berijdt, maar migreert waarschijnlijk niet. Soms duikt een grote school in een gebied op, blijft een jaar en is het jaar daarop totaal verdwenen. De scholen zijn vermoedelijk gebaseerd op familiegroepen en splitsen zich in de lente en de zomer op basis van leeftijd en geslacht op, in kleinere groepen. Zwangere en zogende vrouwtjes vormen vaak hun eigen groepen.
In de paartijd verenigen scholen dolfijnen zich in opdiep kustwater. Beide seksen bewegen zich vrij tussen de scholen en paren een aantal keer voor ze uiteindelijk in dieper water bij hun eigen familiegroep terugkeren. Na een draagtijd van negen tot elf maanden wordt er in de zomer een kalf of jong geboren. Zijn staart komt als eerste te voorschijn en het jong wordt direct door de moeder naar het wateroppervlak geholpen om zijn eerste hap lucht te nemen. Een vrouwtje krijgt om de twee tot drie jaar een jong. De volwassen nakomelingen blijven bij hun moeder. Ze gaan alleen weg om te paren en komen daarna weer terug.
's Middags en 's avonds valt de school dolfijnen uiteen in groepjes tot 25 dieren die samen op jacht gaan en zich richten op scholen van kleine vissen zoals de Noord-Amerikaanse ansjovis of de Atlantische sardine. Ze stellen zich veertig meter onder het oppervlak in een rij op en elke dolfijn gebruikt een soort van sonarsysteem (echolokatie) om het water te onderzoeken en zwemt elke paar minuten naar boven om adem te halen. Door een reeds klikgeluiden te maken en de weerkaatsing van de echo's te bepalen, kunnen ze de vissen lokaliseren. Deze worden samengedreven en naar het oppervlak gedwongen, waar ze bij elkaar worden gehouden en de dolfijnen er om beurt van kunnen eten.
Intelligentie en groepsgewijs samenwerken vormen de sleutel tot het succes van de gewone dolfijn. Als een lid van een school gewond raakt, duwen twee of drie dolfijnen het slachtoffer om beurten naar het wateroppervlak om te ademen, totdat deze genoeg is hersteld om weer alleen te kunnen zwemmen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer