W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Gewone steekmug

Steekmuggen zijn algemeen bekend. De talrijkste soorten van Europa - Culex en Anopheles - zijn het best te onderscheiden door hun lichaamshouding als ze zitten. De Culex-soorten houden de as van hun lichaam evenwijdig met de ondergrond, terwijl bij de Anopheles-soorten het achterlijf zich verder van de ondergrond bevindt dan de kop.
Verspreiding : in gans Europa, tot in de noordelijke toendra's, in landschappen met veel kleine waterpartijtjes. Van de steekmuggen zuigen alleen de vrouwtjes bloed, de mannetjes zijn al tevreden met een kleine hoeveelheid nectar. Het steken in de huid gebeurt door een raspbeweging van de bundel getande steekborstel. Na ongeveer vijftig seconden is de snuit ongeveer tot de helft in de huid gestoken. Het zuigen duurt zo'n twee tot drie minuten, maar in die tijd kan het wijfje tot twee keer haar eigen lichaamsgewicht aan bloed opzuigen. De jeuk is het gevolg van speeksel dat de bloedstolling afremt. De eitjes worden afgezet in stilstaande, vaak zeer kleine wateroppervlakten.
Jeugdstadia : de larven hangen in rust met een korte adembuis aan het wateroppervlak. Bij verstoring verdwijnen ze kronkelend dieper in het water. Ze voeden zich met plantenafval en zwevend plankton. Ook de poppen hangen aan het wateroppervlak en kunnen bij verstoring bliksemsnel wegduiken.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer