W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Gifslangen

Er zijn twee slangenfamilies die geheel uit gifslangen bestaan : de Elapidae, of cobra's, en de Viperidae, of adders (met inbegrip van groefkopadders zoals raterslangen). Bovendien produceert een deel van de ringslangachtigen of Colubridae gif dat door middel van tanden achterin de bek wordt afgescheiden. Sommige ervan, zoals de boomslang en de mangrovennachtboomslang, kunnen voor de mens ook gevaarlijk zijn.
Het houden van deze soorten is voorbehouden aan zeer ervaren slangenhouders, en dan alleen na lang en serieus nadenken. Nog afgezien van de voor de hand liggende gevaren voor de houder (en mogelijk zijn familie en buren), zijn ver verscheidene wettelijke en morele verplichtingen waarmee rekening moet gehouden worden, zoals het hebben van een vergunning voor het houden van gevaarlijke wilde dieren en bepaalde ontheffingen en de noodzaak om een voorraad van het juiste tegengif in bezit te hebben.
Afgezien hiervan zijn de verzorging en de fok van gifslangen vrijwel dezelfde als bij andere soorten uit dezelfde gebieden van de wereld. Veel gifslangen eten knaagdieren en vele passen zich goed aan in gevangenschap. Een aantal van de aantrekkelijkere en interessantere soorten wordt in redelijk grote aantallen gefokt, hoewel de vraag ernaar vanzelfsprekend beperkt is. Onder de populaire soorten bevinden zich verscheidene van de kleinere ratelslangen, lanspuntslangen, boomadders, gewone adders en pofadders. Een aantal van deze geslachten bevat soorten die redelijk mild gif hebben, maar verwondingen zijn op zijn zachtst gezegd altijd onplezierig. Leden van de cobrafamilie worden zelden in gevangenschap aangetroffen, omdat een veilige omgang ermee zeer moeilijk is.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer