W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Gladde slang

De  Coronella austriaca leeft in droge rotsige gebieden, op heide en in open bos. Hij wordt vijftig tot tachtig cm lang.
Van deze slanke, ronde slang zijn verschillende kleurvari�teiten bekend, maar karakteristiek is de donkerbruine streep aan beide zijden van de kop. Deze is vrij klein en puntig; er is geen duidelijke hals. Het is een verborgen levend dier, dat overdag actief is. Hij voelt zich thuis in verschillende droge milieus tot 1.800 meter hoogte en wordt zo nu en dan ook in vochtige streken waargenomen. Hoewel hij zelden in de felle zon ligt, houdt de gladde slang ervan zich terug te trekken op warme schaduwplekjes onder de rotsen. Vooral echte hagedissen staan op zijn menu, verder kleine slangen, jonge zoogdieren en insecten. Hij houdt de prooi vast tussen een paar windingen van zijn lichaam om hem te bedwingen, terwijl hij begint met hem te verslinden.
In de paartijd bevechten de mannetjes elkaar om partners. Het wijfje brengt in de herfst twee tot vijftien levende jongen ter wereld; de eischaal gaat bij de geboorte stuk. De pasgeborenen zijn twaalf tot twintig cm lang. De wijfjes worden volwassen als ze drie jaar oud zijn; de mannetjes als ze vier jaar zijn.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google