W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Glimworm

De gevleugelde mannetjes van de glimworm worden tien tot twaalf mm. groot, de ongevleugelde, zwart- tot roodbruine wijfjes met geelachtige segmenflanken en vaak een lichte middenstreep, halen vijftien tot twintig mm.
Op de onderzijde van het achterlijf bevinden zich twee lichtgevende plaatjes en twee lichtpuntjes. De mannetjes hebben alleen twee lichtpuntjes op de onderzijde van het achterlijf. Ze zijn bruin tot zwartachtig gekleurd en kunnen vliegen. Er bestaat ook een ietwat kleinere versie, de kleine glimworm. Het mannetje heeft op het halsschild, boven de ogen, twee van elkaar gescheiden glasheldere zones. Nog kleiner is de kortschildglimworm.
Verspreiding : heel Europa. Ze leven aan bosranden, in parken, boomgaarden en hooilanden. De mannetjes vliegen op warme avonden van juni tot september. Met de hulp van hun lichtorgaan lokken de wijfjes de mannetjes. Tijdens hun korte leven als imago voeden ze zich niet. Jeugdstadia : de larven voeden zich voornamelijk met slakken. De larven doorlopen vijf ontwikkelingsstadia, overwinteren dan en verpoppen zich in het voorjaar.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer