W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Goudsbloem

Calendula officinalis.

De goudsbloem stamt uit Zuid-Europa en uit Klein-Azi�. Het is een ��njarige plant waarvan het zaad in het voorjaar wordt uitgezet. De oranjekleurige bloemkorfjes staan aan het uiteinde van de stengel die tot zestig cm hoog kan worden. De stengel is vertakt en viltachtig behaard. De bladeren zijn afwisselend en fijn behaard. De bloemhoofdjes zijn oranjegeel en hebben soms wel een doorsnee van vier cm. De bloeitijd duurt van juni tot tegen het einde van oktober. De goudsbloem gedijt alleen in beschutte tuinen. De buitenste tongvormige bloemblaadjes, die twee tot drie kransen vormen, worden ingezameld door ze uit de volledig in bloei gekomen korfjes te trekken. Om hun kleur te bewaren, moeten ze snel in de schaduw worden gedroogd en de droge bloemblaadjes moeten op een donkere, droge en luchtige plaats of in goed afgesloten blikken of potten worden bewaard. De bloemen van de goudsbloem worden eveneens in de pharmaceutische indrustrie gebruikt. De plant is in Zuid-Europa inheems en in de middeleeuwen werden de bloemblaadjes van deze goudgele bloem niet alleen als kruid bij het koken gebruikt, maar ook als kleurstof voor kaas, in pasteien en koekjes. Tegenwoordig worden goudsbloemen als kleurstof gebruikt om er rijst-, vlees- en visgerechten mee op smaak te brengen. De bloemblaadjes worden gedroogd verkocht. Net als de kamille, een ver familielid, wordt de goudsbloem vanwege de bloemen gekweekt. Soms worden ze als vervanging voor de duurdere saffraan gebruikt. De in de bloem voorkomende kleurstof calenduline is in vetten oplosbaar en daarom moeten de goudsbloemen eerst in melk worden gekookt wanneer ze bijvoorbeeld worden gebruikt om deeg een gele kleur te geven. De goudsbloem bevat sporen van etherische oli�n, hars, saponine, bittere stoffen, gomhars, stikstofhoudend slijm en eiwitstoffen. Het calenduline is een doorzichtige, carotine-achtige, ietwat gele kleurstof die in het water opzwelt, in alcohol en azijn wel, maar in ether niet oplost. Verder bevat de goudsbloem laurine, myristine, fosforzure zouten, andere minerale zouten, palmitinezuren, appel- en salicylzuur. In de bloempot blijft de goudsbloem de ganse zomer bloeien en door veelvuldig plukken wordt de bloeitijd belangrijk verlengd. De goudsbloem zaait zichzelf uit.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google