W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

De grijze kraaghagedis

Orde : Squamata - familie : Agamidae - geslacht : Chlamydosaurus en soort : C. kingii. De grijze kraaghagedis is de enige, bekende soort van dit geslacht, hoewel sommige wetenschappers denken dat er vanwege hun kleurvarianten en grootte twee soorten zijn.
Australi�'s grijze kraaghagedis of draakhagedis heeft een unieke kraag die lijkt op de kragen die gedragen werden door mensen in de zestiende eeuw. De kraag heeft een diameter van 35 cm wanneer hij helemaal uitstaat. Normaal ligt hij plat als een cape. Maar wanneer deze onopvallende, bruingrijze hagedis onraad ruikt, zet hij zijn kraag op om groter te lijken. Gecombineerd met sissende geluiden, een open bek en een heen en weer gaande beweging, schrikt deze opschepperij de meeste roofdieren met succes af.
In de paartijd houden mannetjes een ritueel waarbij ze hun kraag opvouwen en uitvouwen. Rivaliserende mannetjes vechten met hun kraag wijd open, zwaaien met hun staart en voorpoten en knikken met hun kop. De paring vindt plaats in het natte seizoen, wanneer deze soort het meest actief is. In het droge seizoen vermindert hun stofwisselingstempo, waardoor ze slomer worden. Het vrouwtje legt eieren in november, in zandgrond die is blootgesteld aan zonlicht. Hoewel de jongen kwetsbaar zijn wanneer ze uitkomen, moeten ze voor zichzelf zorgen.
Hoewel de grijze kraaghagedis veelvoorkomend is in zijn leefgebied, vermindert het vrijmaken van land voor de landbouw zijn leefgebied. Bosbranden doden jaarlijks ongeveer dertig procent van de populatie van deze dieren. De soort doet het zelden goed in gevangenschap en zou nooit uit het wild gehaald moeten worden.
De grijze kraaghagedis heeft de bijnaam 'fietshagedis', omdat hij bij gevaar rechtop rent. De mannetjes bonken ook hun staart tegen een boomstam of tak. Dit maakt een verrassend hard geluid en het kabaal geeft aan dat de boom al zijn eigenaar heeft. Hoewel hij perfect gecamoufleerd is voor zijn beboste leefgebied, neemt de grijze kraaghagedis geen risico en verstopt zich altijd aan de schaduwzijde van een boom. Wordt hij gestoord, dan rent hij een boom in of blijft stokstijf staan. Ook gebruikt hij zijn verbazingwekkende kraag bij paringsrituelen en als zichtbare waarschuwing.
Deze hagedis eet met zijn kraag neergeklapt en brengt de meeste tijd door in bomen, jagend op insecten, vooral cicaden. Soms gaat hij naar beneden om andere insecten te zoeken. Ook is bekend dat hij andere kleine hagedissen doodt en opeet en, af en toe, kleine zoogdieren, wanneer ze te dichtbij komen. Ook eet deze soort grote hoeveelheden mieren, en zit dan bij mierensporen of naast nesten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer