W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

De groene hondskopboa

De groene hondskopboa of Corallus caninus. Ongetwijfeld is deze in bomen levende slang de schitterendste van alle boa's. Ze is heldergroen van kleur en heeft gewoonlijk een onregelmatige witte tekening in het midden van haar rug. Bij sommige exemplaren ontbreekt deze tekening. Deze slang drapeert zichzelf steevast over een horizontale tak waarbij haar kop op haar lichaam rust; ze komt zelden op de grond. Er bevinden zich grote, hittegevoelige putjes tussen de schubben die over de bovenkaak lopen.
Jonge dieren zien er geheel anders uit en zijn helder zwavelgeel of baksteenrood. Indien aanwezig blijft alleen de witte rugtekening het hele leven van de slang onveranderd.
Groene hondskopboa's verlangen een hoge leefruimte, bijvoorbeeld met een grondoppervlak van 50 op 50 cm en een hoogte van 75 cm, met overdwars een tak of flinke houten pen die op tweederde van de hoogste stevig is bevestigd. De bodemlaag kan bestaan uit kranten, houtspaanders, enz. De temperatuur moet altijd 28 tot 30 graden Celsius zijn, behalve voor zwangere vrouwtjes, die een iets hogere temperatuur nodig hebben en zich graag koesteren onder een hittebron. Het onderkomen moet regelmatig besproeid worden zodat de vochtigheid redelijk hoog is. Het voedsel bestaat uit muizen en ratten, die de slang het gemakkelijkst met een voedertang kunnen worden aangeboden. Sommige exemplaren eten liever vogels zoals kwartels of kippekuikens.
De voortplanting vindt plaats na een toename van de luchtvochtigheid. Rond deze tijd moet de ventilatie van het hok na het sproeien enige uren lang afgedekt worden. Kleine worpen van maximaal vijftien jongen worden geboren na een dracht van ongeveer zes maanden. Er is veel geduld nodig om de jongen aan het eten te krijgen en ze willen soms eerste alleen hagedissen eten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer