W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Groene slangen

Er worden in Noord-Amerika twee soorten van het geslacht Opheodryas aangetroffen die ter plaatse groene slang worden genoemd en er zijn ten minste twee andere die uit Azi� afkomstig zijn. De enige soort die vrijwel vrijelijk te koop als gemakkelijk te houden is, is de ruwe groene slang, of de Opheodryas aestivus. Dit is een mooi slangetje dat 75 cm lang kan worden, maar gewoonlijk kleiner blijft. Ze is slank en egaal groen van boven en lichter van kleur onderaan. Sommige exemplaren zijn feller gekleurd dan andere, maar alle zijn aantrekkelijk als ze goed gezond zijn.
Deze soort kan op vrijwel dezelfde manier worden gehouden als andere colubriden, namelijk in een afzonderlijk hok met temperatuurgradatie, maar is ook geschikt voor een terrarium. Zij verschilt van de andere vaak gehouden slangen doordat ze insecten eet, ze houdt van krekels en wormen en zo nu en dan van een spin. Zij moet vaker gevoerd worden dan de meeste slangen, en u kunt het beste zorgen dat er altijd voedsel aanwezig is, op vrijwel dezelfde manier als bij een hagedis.
Een aantal exemplaren kan samen in een groot terrarium gehouden worden, dat behoorlijk hoog moet zijn aangezien ze van klimmen houden. Als er een tak of boomwortel onder een warmtebron wordt bevestigd, brengen ze hier het grootste deel van de tijd door. Er moet echter ook verwarming onder de bodem van het hok worden ge�nstalleerd in de vorm van een verwarmingskussen, zodat er ook tijdens de nacht verwarming aanwezig is. Als een geschikte lichtbron kan worden gevonden is het zelfs mogelijk levende potplanten in het hok te kweken, als ze maar stevig genoeg zijn om het gewicht van de slangen te kunnen dragen en snel genoeg groeien om de vraatzucht van krekels te kunnen weerstaan.
De voortplantingscyclus van deze soort lijkt op die van de andere Noordamerikaanse colubriden die in het voorjaar paren en in de zomer hun eieren leggen. De legsels bestaan uit ongeveer vijf langwerpige eieren. Deze komen uit na een broedtijd die aan enige variatie onderhevig lijkt te zijn, maar onveranderlijk kort is. Het is nodig de eieren te verwijderen voordat ze door niet opgegeten krekels worden gevonden, anders is het met hen gedaan. Nog beter is het om de eierdragende vrouwtjes voor de leg in een afzonderlijk hok onder te brengen of om in het broedseizoen ander voedsel te gebruiken.
Opmerking : Opheohydras vernalis, de andere Noordamerikaanse soort, staat bekend als de gladde groene slang. Ze is een stuk kleiner dan de ruwe groene slang en doet het in gevangenschap meestal minder goed. Opheodryas major, die afkomstig is uit Zuidoost-Azi�, is veel groter en heeft een gele onderkant. Er worden maar weinig van ge�mporteerd en er is weinig informatie beschikbaar over hun geschiktheid als huisdier op lange termijn.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer