W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Groene zandloopkever

De groene zandloopkever wordt 10,5 tot 14,5 mm. groot. De dekschilden zijn opvallend groen met enkele lichte vlekjes. Duidelijk te herkennen zijn de als een sikkel uitstekende, getande monddelen en de grote, uitstekende ogen.
Verspreiding : in Europa ��n van de bekendste en talrijkste vertegenwoordigers van het geslacht Cicindela. Te vinden op zandige of zandlemige grond, boswegen of hooiland. Deze kevers zijn van april tot september te vinden. Ze jagen bij voorkeur op spinnen en insecten, die ze na visuele waarneming bliksemsnel overvallen. Bij bedreiging vliegen ze plots omhoog. In mei, onmiddellijk na de paring, boort het wijfje met haar achterlijf een ongeveer vijf mm. diep gaatje in de grond, waar ze de eieren afzet.
Jeugdstadia : de larve leeft in een zelfgegraven, verticale buis in de grond. Bij mooi weer zit ze bovenaan in die buis en sluiten kop en halsschild het gat af, zodat alleen de tangachtige mandibels uitsteken. De prooi wordt met een rukkende kopbeweging met de mandibels gegrepen, gedood, naar de bodem van de buis getrokken en daar uitgezogen. Uitwerpselen en voedselresten worden verwijderd. De larven overwinteren meestal in hun twee stadium in de afgesloten woonbuis en verpoppen zich in juli van het jaar erop. Ongeveer drie weken later verschijnen de jonge kevers.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer