WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Het Heelal

Dossier Het Heelal

Enorme groep sterren aan grens Melkweg ontdekt

Amerikaanse astronomen hebben aan de grenzen van ons Melkwegstelsel een enorme groep sterren ontdekt, zo hebben zij bekendgemaakt naar aanleiding van de 207de conferentie van de Vereniging van Amerikaanse Astronomen. De sterrenhoop heeft een massa die ongeveer twintig keer zo groot is als de andere bekende sterrenhopen in ons sterrenstelsel.

De ontdekking kwam tijdens een project van digitale cartografie van het universum, door een consortium van universiteiten en onderzoekstellingen, in een gedeelte van de nachthemel dat vanaf de Aarde te zien is en dat vijfduizend keer zo groot is als de Volle Maan.

Sommige van de 200.000 sterren in de sterrenhoop zijn al eeuwenlang via telescopen bestudeerd. Maar dit sterrenstelsel bevindt zich zo dicht bij onze Melkweg dat de sterren er deel van uit lijken te maken, aldus Mario Juric van de Universiteit van Princeton.

De nabijheid van die sterrenhoop en de grillige contouren van onze Melkweg laten denken dat ons sterrenstelsel blijft uitdijen door kleinere sterrenstelsels op te peuzelen die in zijn netten terechtkomen, aldus de teamleider.

 

2006 - WORLDEXPLORER
Google