W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De grote hamerhaai

Orde : Lamniformes - familie : Sphyrnidae - geslacht : Sphyrna en soort : Sphyrna mokarran. De acht andere hamerhaaisoorten zijn kleiner dan de grote hamerhaai.
Het lijkt vreemd om een kop als een hamer te hebben, maar het geeft deze jager wel het gevoeligste sensorische systeem van alle haaien. Zijn ogen staan ver uit elkaar aan beide zijden van de hamer, zodat hij een enorm gezichtsveld heeft, terwijl op regelmatige afstanden geplaatste sensoren op de rand hem in staat stellen zich op de geur van prooi te richten. De grote hamerhaai is de grootste in zijn soort en wordt soms wel zes meter lang en 450 kilo zwaar. Hij doorkruist de warme wateren en eet allerlei prooidieren. In uitzonderlijke gevallen valt hij mensen aan.
Er is weinig bekend over het gedrag van de grote hamerhaai omdat hij het grootste deel van zijn leven als nomadisch en solitair roofdier doorbrengt. Gewone hamerhaaien daarentegen, verzamelen zich in grote scholen om te migreren. De grote hamerhaai voegt zich alleen tijdens de paartijd en bij poetsstations, waar klipvissen en lipvissen parasieten verwijderen. In de zomer trekt hij naar koele wateren.
De grote hamerhaai heeft een slechte reputatie en is niet beschermd. Hij wordt gewaardeerd als vechtvis en wordt eveneens gevangen om te worden gegeten, vooral in Azi�, waar de vin wordt afgehakt, waarna de rest van de haai wordt weggegooid (een praktijk die in een aantal landen verboden is). In de Middellandse Zee en in de zee�n bij Californi� en Mexico zijn de aantallen teruggelopen.
Haaien paren 's nachts wanneer de mannetjes de vrouwtjes uit de kweekscholen weglokken. Hoewel vele andere soorten eieren leggen, zijn hamerhaaien levendbarend. Elk vrouwtje baart zo'n twintig tot veertig jongen, die maximaal zeventig cm lang zijn. De uiteinden van de hamers van de jongen zijn teruggevouwen, zodat ze niet in het geboortekanaal blijven steken. Jonge haaien kunnen vanaf hun geboorte voor zichzelf zorgen, maar blijven onder de kust tot ze groter zijn.
De grote hamerhaai gebruikt zijn buitengewone reukvermogen en de sensoren op zijn hamer om te jagen als het donker wordt. Deze sensoren (ampullen van Lorenzini) worden door alle haaien gebruikt om zwakke elektrische velden op te sporen die worden uitgezonden door andere dieren. Ze zijn bij hamerhaaien opvallender en veel breder verspreid. De hamerhaai zwaait zijn kop heen en weer onder het zwemmen om levende prooi te vinden die onder het zand verscholen ligt, zoals pijlstaartroggen, die met stekels en al worden opgegeten. Hij gebruikt zijn hamer om de rog in bedwang te houden en bijt de vinnen af met zijn gezaagde tanden. Net als andere haaien heeft hij nog een sensor : een zogenoemd zijlijnorgaan. Bij hamerhaaien loopt dit langs beide zijden van de kop en de flanken tot aan de basis van de staart.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer