W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De grote pieterman

De grote pieterman of Trachinus draco.

Beschrijving
Eerste rugvin met vijf tot zeven stekels, tweede rugvin met 29-32 vinstralen, anaalvin met twee stekels en 28-34 vinstralen; 80-83 schubben op de zijlijn.
Lichaam geelbruin, rug donkerder dan flanken en buik. Donkere schuine strepen markeren de rijen schubben op de flanken; eerste rugvin vooral met zwart pigment. Slanke vis met een lange en holle stekel aan beide zijden van de kop op het kieuwdeksel en met korte stekeltjes op de snuit.
Grote pietermannen komen voor tot een diepte van zo'n dertig meter (in de zomer) en tot honderd meter in de winter op zandbodems. Ze foerageren meestal tijdens de nacht en liggen overdag ingegraven in het zand. Ze voeden zich met op de zeebodem levende dieren als kreeftachtigen en bodemvissen als zandspieringen en grondels. Sinds de jaren zestig is de grote pieterman in de zuidelijke Noordzee een vrij zeldzame verschijning geworden, voornamelijk als gevolg van het gebruik van verzwaarde bodemvistuigen. Een onderhuidse gifklier kan via holle stekels een pijnlijke wond veroorzaken als men op een grote of kleine pieterman stapt. Hoewel de prik niet erg gevaarlijk is, kan deze een shock of infectie veroorzaken. Het is dan raadzaam een arts te raadplegen. Behandeling van de wond met zo heet mogelijk water inactiveert het gif.
Lengte
Maximaal 40 cm.
Verspreiding
Oost-Atlantische Oceaan, Noordzee, Kattegat. Langs onze kust sporadisch voorkomend, vooral in diep water.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer