W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paddestoelen
 

Grote sponszwam

Sparassis crispa
Deze paddestoel is opgebouwd uit een groot aantal samengegroeide vertakkingen die overgaan in een soort van platte linten met golvende randjes. Het vruchtlichaam is drie tot acht cm breed, vijf tot twintig cm hoog, soms nog groter en weegt meestal tussen de halve en de anderhalve kg. Het is onregelmatig ovaal- tot bolvormig en samengesteld uit vertakkingen met afgeplatte, gelobde en golvende randen.
Deze vertakkingen zijn in het begin roomwit en later okergeel tot geelbruin; Ze ontspruiten uit een dik, zwartachtig basaal deel, dat vaak diep in de grond zit en zich vastgehecht heeft op dikke boomwortels.
Het vlees van de vertakkingen is dun, vrij hard, buigzaam, wasachtig en roomwit. Onderaan is het vlees dik, zacht, elastisch en vertoont het een doorschijnende, marmerachtige tekening. Het heeft een aangename, kruidige geur en een nootachtige smaak. Deze sponszwam groeit van juli tot november op takken van dennenbomen, soms ook op die van de spar en van de lariks. Hij verschijnt jaren naeen bij dezelfde boom en leeft vaak als parasiet op levende wortels of als saprofiet op dode takken. Hij groeit in laagland maar ook in iets hoger gelegen gebieden. In de lager gelegen bergregionen is hij echter zeldzaam. Deze soort komt overigens nergens algemeen voor. De smaak is verfijnd en de paddestoel is met name geschikt om soepen mee op smaak te brengen. Hij vraagt wel een lange bereidingstijd. Vooraf dient u hem van alle aarde te ontdoen. Hij is twee tot drie dagen houdbaar en verrot niet, mits u hem bewaart op een koele plaats.
 
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer