WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

Amerikanen hebben nieuw vaccin tegen H5N1-virus

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw vaccin tegen het H5N1-virus ontwikkeld. Tests bij kippen en muizen wezen uit dat het vaccin de dieren volledig beschermt tegen het dodelijk virus. De entstof zal ook op mensen worden getest zodra de Amerikaanse autoriteiten daar toestemming voor geven, zo meldden wetenschappers aan de universiteit van Pittsburgh op donderdag.

Een belangrijk voordeel van het nieuwe vaccin is dat het snel gemaakt kan worden. Binnen dertig dagen hadden de onderzoekers de stof al ontwikkeld. Een ander pluspunt is dat het vaccin op basis van DNA-gegevens van het virus in het laboratorium gekweekt wordt op menselijke cellen en niet, zoals oudere entstoffen, in kippeneieren.

Het vaccin roept een tweeledige reactie op, schreef CNN op donderdag. Ten eerste maakt het lichaam antistoffen aan om het virus te neutraliseren en daarnaast produceert het ook zogenoemde T-cellen, een soort van immuniteitscellen die het virus eveneens aanvallen. Dat vergroot volgens de onderzoekers de kans dat het vaccin ook werkt als het virus een beetje is gemuteerd.  

 

2006 - WORLDEXPLORER
Google