W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek :
Historische figuren

Hans Christian Andersen

Andersen, Hans Christian (Odense 2 april 1805 - Kopenhagen 4 aug. 1875), Deens schrijver van sprookjes en vertellingen die in meer dan tachtig talen zijn vertaald. Hij werd als enig kind geboren in een arm schoenmakersgezin. Veertien jaar oud - zijn vader, een origineel en begaafd man, was toen reeds gestorven - vertrok Andersen alleen naar Kopenhagen om 'beroemd' te worden. Na vele teleurstellingen, o.a. als leerling aan de Koninklijke Schouwburg, ontfermden vooraanstaande Kopenhagenaars, met name Jonas Collin en zijn familie, zich over de jongen en stelden hem in staat een middelbare school te volgen. De schooljaren waren een psychische beproeving voor de van dichtersaspiraties vervulde jongeman; zijn in 1828 begonnen universitaire studie voltooide hij nooit. In 1827 werd zijn eerste gedicht gepubliceerd, in 1829 gevolgd door zijn prozadebuut met de geestige beschrijving van een 'voetreis' vanuit het centrum van Kopenhagen naar het nabijgelegen Amager. Een verblijf in Itali� inspireerde hem tot de autobiografische roman De Improvisator en in hetzelfde jaar, 1835, verscheen ook het eerste bundeltje sprookjes van zijn hand. Tot 1874 verschenen er regelmatig nieuwe bundeltjes; de eerste verzamelde uitgave kwam uit in 1874.
In 1831 kwam Andersen voor het eerst in het buitenland. Tot in zijn laatste levensjaren zou hij lange reizen maken door geheel Europa, waar hij overal contact kreeg met beroemde persoonlijkheden uit zijn tijd en door vorsten en regeringen werd ontvangen. Hij voerde een enorme correspondentie, waarvan een groot deel is uitgegeven. Zijn persoon was het voorwerp van veel bewondering en kritiek. Een grote mate van menselijk onbegrip viel hem ten deel en heel zijn leven bleef hij een eenzaam mens, geobsedeerd door zijn kunstenaarschap.
Zijn sprookjes en vertellingen dragen - onverschillig of het navertelde volkssagen of volkssprookjes dan wel oorspronkelijke, aan zijn fantasie ontsproten vertelsels zijn - een bij uitstek persoonlijk karakter zowel naar inhoud als naar vorm. Hij verwerkte er veel autobiografische stof in, maar de wijsheid, de humor en het Godsvertrouwen die uit zijn kunst spreken, dragen een universeel karakter. Een dogmatisch christen was hij nooit. Andersens enorme betekenis voor de Deense literatuur is die van de radicale stijlvernieuwer. Dit geldt in het bijzonder ten aanzien van zijn sprookjes. Hij beoefende echter vele andere literaire genres. Zijn romans zijn thans vooral om de biografische stof interessant; stilistische meesterwerkjes zijn de zeer boeiende reisbeschrijvingen over Zweden en Spanje. Andersens lyriek is beperkt van omvang en kwaliteit, terwijl zijn toneelstukken veelal mislukten.
Andersens sprookjes vonden in Denemarken pas weerklank en begrip, nadat hij in het buitenland naam had gemaakt. Hij ondervond veel benepen tegenstand in de offici�le Deense letterkundige kringen, met name van de invloedrijke criticus J.L. Heiberg. Andersens eigen visie op zijn unieke kunstenaarsloopbaan vindt men in het eerste deel van zijn beroemde, vele malen herschreven autobiografie Het sprookje van mijn leven. Het H.C. Andersenmuseum bevindt zich in Odense, evenals het in 1988 opgerichte researchcentrum van de universiteit.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer