WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Havana

Land van herkomst : Groot-BrittanniŽ
Andere namen : de Havanakat, Chestnut Brown Foreign, Chestnut Oriental Shorthair, Oosters Korthaar chocolate
Oorspronkelijke naam : Havana Brown

Naar keuze, kastanjebruine of roodbruine vacht, maar steeds met groene ogen

In het begin van de negentiende eeuw trok in Engeland een kastanjebruine poes, Granny Grump, (chestnut in het Engels), de aandacht. Pas veel later, rond 1880, werden katten met dezelfde vachtkleur met succes tentoongesteld.
Nadat het ras een halve eeuw vergeten was, probeerde Baronnes Von Ulmann rond 1950 een effen chocoladebruine kat met een oosters type te ontwikkelen. Ze kruiste daartoe Siamese chocolate points met zwarte Europees Korthaarkatten. Ze was zo succesvol dat ze navolging kreeg van andere fokkers.
In tegenstelling tot de F.I.Fe erkende de G.C.C.F. het nieuwe ras in 1958 onder de naam Chestnut Havana of Havana Brown. In 1971 gaf men de voorkeur aan de benaming Havana, mogelijk verwijzend naar de kleur van een sigaar of naar de vacht van een bepaald konijnenras, mede nadat de lilac-kleur door bepaalde federaties werd toegestaan (de Lavendel).
Sinds 1960 oogst dit ras veel succes in de Verenigde Staten terwijl het in Europa zeldzaam blijft. In Nederland staat dit ras vermeld als Oosters Korthaar chocolate.
Nog niet zolang geleden werd een Havana Brown gekruist met een Serval (een grote, hoog op de poten staande wilde Afrikaanse kat met een gevlekte vacht) wat aanleiding gaf tot een nieuw ras : de Savanah. Een grote, slanke kat met een gevlekte vacht en bekend om zijn vriendelijkheid. Een eerste dier werd in 1998 in Frankrijk geÔntroduceerd en de L.O.O.F. heeft het ras onlangs erkend.

Algemene kenmerken
Middelgroot - gewicht : 2,5 tot 4,5 kg. Engels type : lang en slank. Amerikaans type : gelijkmatig gebouwd.
Karakter/bijzonderheden
Een levendige, actieve, speelse, niet agressieve kat. Wantrouwig tegenover vreemden. Hij houdt van rust en comfort. Vreedzaam, vriendelijk, zeer zacht, erg gehecht aan zijn baasje. Minder spraakzaam dan de Siamees en een minder krachtige stem. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende voor een goed onderhoud van de vacht.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer