W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De heek

De heek of Merluccius merluccius.

Beschrijving
Eerste rugvin met negen tot elf vinstralen, tweede rugvin met 36-40, anaalvin met 36-40 vinstralen. Slank lichaam; rug blauwgrijs, flanken zilverkleurig, zilverwitte buik. Grote kop en kaken met meerdere rijen scherpe tanden. Twee rugvinnen, de eerste kort en driehoekig, de tweede even lang als de anaalvin. Onderkaak langer dan de bovenkaak. Rechte zijlijn; geen kindraad.
Heken eten vrijwel uitsluitend vis : haring, kever, bolk, schelvis, wijting en zandspiering. De tanden van heken kunnen scharnieren, zodat de prooi gemakkelijk naar binnen glijdt maar niet kan ontsnappen. Heken zijn voor de Nederlandse visserij van weinig belang. Vroeger werd de heek 'stokvis' genoemd. Omdat de naam stokvis ook voor gedroogde kabeljauw werd gebruikt, is (om verwarring te voorkomen) de naam heek ingevoerd, afgeleid van het Engelse 'hake'.
Lengte
140 cm.
Verspreiding
Oost-Atlantische Oceaan, voornamelijk langs de randen van het continentale plat. In de Noordzee minder algemeen. Langs onze kust sporadisch, voornamelijk jonge exemplaren gedurende de zomer.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer