WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Hermann Göring

Göring, Hermann Wilhelm (Rosenheim 12 jan. 1893 - Neurenberg 15 okt. 1946), Duits militair en politicus, onderscheidde zich in de Eerste Wereldoorlog als jachtvlieger en was sinds juni 1918 commandant van het escadrille 'Freiherr von Richthofen'. Van 1919 tot 1921 was hij luchtvaartadviseur in Denemarken. Hij huwde de rijke Zweedse gravin Karin Fock (gest. 1931) en vestigde zich te München, waar hij lid werd van de NSDAP en in contact kwam met Hitler, die hem de organisatie en leiding van de SA toevertrouwde. Bij de putsch van 9 nov. 1923 werd hij zwaar gewond en vluchtte hij naar het buitenland. Eerst in 1927 keerde hij terug en werd weldra voor de NSDAP in de Rijksdag gekozen, waarvan hij in 1932 voorzitter werd (tot 1945). Toen Hitler eind jan. 1933 zijn kabinet vormde, werd Göring minister van Luchtvaart, tevens Pruisisch minister van Binnenlandse Zaken, in welke hoedanigheid hij verantwoordelijk was voor de Gestapo. Dat de Rijksdagbrand op 27 febr. 1933 door hem op touw zou zijn gezet, is niet bewezen. Wel speelde hij een grote rol bij het proces door de communisten, en m.n. de Bulgaar Dimitrov, de schuld toe te schuiven, wat hem echter niet gelukte. In april 1933 werd Göring als opvolger van von Papen tevens Pruisisch minister-president. In deze positie, in feite als tweede man en in 1934 bij geheim besluit door Hitler in geval van diens dood ook als diens opvolger aangewezen, heeft hij een sleutelrol gespeeld in de opbouw van het nationaal-socialistisch onderdrukkingsapparaat. Voor de vervolging van politieke tegenstanders (m.n. communisten en sociaal-democraten) is hij een van de belangrijkste verantwoordelijken geweest. Hij liet de eerste concentratiekampen bouwen.
Sedert 1935 concentreerde Göring zich als opperbevelhebber van de luchtmacht op de versterking van de 'Luftwaffe'. Voorts kwamen op Göring de regulering van de productie en de consumptie neer: als zodanig wist hij zich zelf tot een van 's werelds rijkste industriëlen te maken, die geweldige concerns onder zijn controle had.
In 1937-1938 was Göring minister van Economie en in 1938 kreeg hij de rang van generaal-veldmaarschalk. Zijn betrokkenheid met de buitenlandse politiek in de jaren dertig gold de verbetering van de banden met Polen (in de zin van een gemeenschappelijke anti-Sovjethouding), een intensivering van de economische betrekkingen met de landen in Zuidoost-Europa en vooral de verbetering van de relatie met Groot-Brittannië. Vóór de Duitse invasie in Polen (1939) maakte Hitler hem voorzitter van een rijksdefensieraad. Na de val van Frankrijk ontving hij de speciaal voor hem gecreëerde titel van rijksmaarschalk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog taande zijn aanzien ten gevolge van het falen van de luchtmacht op beslissende momenten (de luchtslag om Engeland in sept. 1940, zie Battle of Britain) en vooral na de verloren Slag om Stalingrad (begin 1943). Op 3 juli 1941 gaf hij R. Heydrich opdracht alle organisatorische en technische voorbereidingen voor de 'Endlösung der Judenfrage' te treffen. Ondanks frequente geruchten omtrent conflicten bleef Göring Hitler trouw tot in de laatste dagen van de oorlog, toen uit Hitlers 'politiek testament', gedateerd 29 april 1945, bleek dat hij Göring uit de partij had gestoten wegens diens verzoek te onderhandelen met de geallieerden en 'onwettige poging om de macht in de staat aan zich te trekken'. Göring werd korte tijd door de SS gevangen gehouden voordat hij op 7 mei overging in Amerikaanse gevangenschap. Op 10 okt. 1946 werd hij door het geallieerde Tribunaal te Neurenberg schuldig bevonden en tot de strop veroordeeld. Twee uur voor de uitvoering van het vonnis pleegde hij in zijn cel zelfmoord.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer